Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2019. november 26. 21:12 Forrás: MTI

Több százan vettek végső búcsút Szívós Istvántól

Az olimpiai bajnok vízilabdázó két héttel ezelőtt, életének 72. évében hunyt el. A Farkasréti temetőben kedden délután búcsúztatták.

Hirdetés

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a honlapján kiemelte: az olimpiai család nevében Kulcsár Krisztián MOB-elnök méltatta a montreali bajnokcsapat egyik tagját. A sportvezető úgy fogalmazott, a Szívós család tagjai a vízilabdázók magyar és egyetemes közösségének háromnegyed évszázada meghatározó részei.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke úgy emlékezett: „szálfa termet, hajlott hát, mégis egyenes árnyék, ez jellemezte Szívós Istvánt”. Hangsúlyozta, hogy a center 14 évesen már a Fradi felnőtt csapatában, 18 esztendősen pedig már a válogatottban játszott. A zöld-fehérek első embere arról is beszélt, hogy egyik elődjeként Szívós István egy új korszakban, a rendszerváltás után vezette sikerre egyesületét.

A Magyar Vízilabda Szövetség alelnökeként Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó azt mondta: Szívós István az egész életét a sportágnak szentelte, és mindent elért, amit egy játékos elérhetett.

Cservenyák Tibor az 1976-ban, Montrealban győztes csapattársak nevében azt mondta: „ő volt maga a csapat, egy teljes intézmény, nélküle elképzelhetetlen lett volna a hetvenes évek vízilabdázó aranycsapata. Léc - mert, hogy ez volt a beceneve - király volt a királyok közt, aki a vízben szolgált. A nemzetközi szövetség még szabályt is változtatott miatta”.

Szívós István, akinek édesapja kétszeres olimpiai bajnok (Helsinki, Melbourne), négy olimpián vett részt, és mind a négyszer érmes lett. A montreali bajnoki cím mellett az 1972-es müncheni olimpián ezüst-, az 1968-as mexikóvárosi és az 1980-as moszkvai nyári játékokon pedig bronzérmet nyert a csapattal. Emellett világ- és kétszeres Európa-bajnok volt. Fia, Márton világbajnok vízilabdázó.

Szívós István 1991 és 1998 között a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető elnökeként működött. A klub csapatai vezetése alatt huszonegy bajnokságot nyertek, a futballcsapat pedig bejutott a Bajnokok Ligájába. A tisztségről végül saját akaratából mondott le, de a vízilabda-szakosztálynak egy ideig még elnöke maradt. 1992-ben beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe, 2002-ben a Központi Sportiskola (KSI) vízilabda-szakosztályának elnöke lett.

(fotó: olimpia.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász temetés vízilabda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés