Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 24. 17:11

Egyre több halat eszünk, és ez mindenkinek jó

Tíz százalékkal, 6,5 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon.

Hirdetés

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője (AMC) pénteken értékelte a „Kapj rá!” elnevezésű, a halfogyasztást népszerűsítő kampány eddigi tapasztalatait.

A kampány keretében az elmúlt két évben 70 ezer emberrel kóstoltatták meg a legfinomabb halételeket és mutatták meg milyen fejlődésen ment keresztül a halgasztronómia.

A szakember fontos eredménynek nevezte a hal áfájának 5 százalékra mérséklését, ami a piaci pozíciókat javítani tudta. Ezzel együtt fontos célkitűzésnek nevezte az egészséges társadalomra való törekvést. Ehhez – mint vélekedett – hozzájárulhat az a törekvés, hogy a teljes húsfogyasztáson belül emelkedjen a halfogyasztás mértéke

Az Európai Unióban az átlagos halfogyasztás 22,7 kilogramm évente, ettől még nagyon messze van a 6,5 kilogrammos magyar eredmény. A 2017-es adatok alapján Portugáliában 55,3, Spanyolországban 46,2, Litvániában 44,7, Franciaországban 34,4, Svédországban 33,2, Luxemburgban 33,1, Máltán 32, Olaszországban 28,9, Lettországban 25,5 kilogramm hal fogy évente. Magyarország mellett Bulgáriában (6 kilogramm), Romániában (6,3 kilogramm), Csehországban (7,5 kilogramm) esznek a legkevesebb halat.

A halban kevés a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ebben pedig sajnos elég rossz statisztikákkal rendelkezik Magyarország. Emellett sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, szelén, jód, fluor, foszfor) tartalmaz, és gazdag A-, D-, B2-, B6-, B12- és E-vitaminokban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fogyasztás hal halászat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés