Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 23. 17:41 Forrás: Szegedi Tükör

Nyugdíjasként lett vérbeli vöröskeresztes a klub vezetője

A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének égisze alatt jött létre az a nyugdíjasklub, amely tíz éve mint önkéntes segítő szervezet működik.

Hirdetés

A vöröskeresztes nyugdíjasklub vezetője Sándor Istvánné, aki aktív éveiben nem volt kapcsolatban az egészségüggyel, de időközben ápolónői végzettséget szerzett.

– Éves munkaterv alapján tevékenykedünk, a munkatervet a tagsággal együtt készítjük el – meséli Sándor Istvánné, aki bírósági dolgozóként ment nyugdíjba. Amikor felkérték a klub vezetésére, meglepődött, de elvállalta a megbízatást. Azóta elvégzett egy ápolónői tanfolyamot, így ma már „vérbeli vöröskeresztesnek” számít. Körülbelül ötvenen vannak, kéthetente, csütörtökön kora délután jönnek össze, ilyenkor átbeszélik a feladatokat, megtervezik a programokat.

Merthogy ezekből van bőven. Szántó Sándorné példaként említi a kirándulásokat. – Kirándulásokon, kastélytúrákon vettünk részt a Gyula–Lőkösháza–Szabadkígyós útvonalon – teszi hozzá az egyesületi tag. – Májusban Budapesten jártunk, ahol megnéztük a Szépművészeti Múzeum tárlatát. Az aktívan ledolgozott évtizedek után a nyugdíjasoknak a klub az életformájává vált. Nélkülözhetetlen a közösségi kapcsolattartás, a szabad idő hasznos eltöltése, legyen szó akár az Idősek Akadémiája ismeretterjesztő előadásairól.

Sándor Istvánné (fotók: Szabó Luca)

Persze olykor szakmáznak is, hiszen részt vesznek egészségügyi előadásokon, szűrővizsgálatokon is. A nyugdíjasklub tagjai minden évben ott vannak az Idősügyi Tanács által szervezett nyugdíjasbálon, valamint a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtési szervezésében, a csomagok összeállításában, a kiosztás előkészítésében. Az idő múlásával a klubtagok aktivitása mit sem változik, szeretnek minden programon részt venni és segíteni. Minden második hónap utolsó péntekjén zártkörű táncmulatságot szerveznek.

– A nyugdíjasklub tagjai baráti kapcsolatban állnak egymással, és szeretik a közös programokat. Sok közöttünk az özvegy, számunkra ez a közösség nagyon sokat jelent. Kevés a férfi a csapatban – mondja Németh Jánosné, aki viccesen hozzáteszi: – Ők inkább a kocsmában érzik jól magukat. Persze ez csak olyan tréfa, amelyhez hasonlókkal egymást is ugratják a tagok, hiszen azok, akik emberekkel foglalkoztak a szakmájukban nem nélkülözhetik a humort a baráti társaságban sem.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas Idősek Akadémiája Idősügyi Tanács Magyar Vöröskereszt Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés