Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 23. 14:12 Forrás: Szegedi Tükör

Menzák, éttermek, halászcsárdák krumplilevesország kellős közepéről

Szegeden napjainkban is igazán sokszínű a vendéglátóipari kínálat: a menzák mellett éttermek, halászcsárdák várják a vendégeket. A Szegedi Tükör a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében ezúttal „gasztrofotókat” keresett a XX. századból.

Hirdetés

Még képeslapon is hirdették a vendéglők szolgáltatásait a XX. század első felében – így tett a Kőrössy Halászcsárda és a Hungária szálló csárdája is. Vajon manapság küldenénk ilyen képeslapokat szeretteinknek?

A Hungária Szálló halászcsárdája: a levelezőlapon 1938-as postai bélyegző szerepel (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: T 7130)

A Kiskőrössy Halászcsárda bejáratának hatvanas évekbeli állapotát is megismerhetjük, a nyolcvanas években pedig szabadtéren, bográcsban főtt itt a halászlé, sőt még IBUSZ-sajtótájékoztatót is tartottak ezen a helyen. A nyolcvanas évek Fehér-tói csárdájába is bepillanthatunk, amely szintén üzemel mind a mai napig.

Képeslapon hirdették a Kőrössy Halászcsárdát a huszadik század első felében (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: T. 14299)

A menzák az 1970-es, 1980-as években is fontos részei voltak Szeged vendéglátásának: a képek láttán szinte érezzük a menzák utánozhatatlan „illatát”. A klasszikus, háromszög alakú tálcák, a kék csíkos szélű tányérok és a kancsók mind-mind igazi nosztalgiát keltenek, csakúgy, mint a védelmi fejfedőben dolgozó menzás nénik és fiatal fiú.

Menza Szegeden 1978-ban (fotó: Somogyi Károlyné; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: S_213_05)

Nyitóképünkön: Éppen zárva... A Kiskőrössy Halászcsárda bejárata a Tisza-parton 1964-ben (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: T. 5171)

Menzaéletérzés 1979-ből (fotó: Somogyi Károlyné; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: S_387_08)
Étkező kollégisták 1985-ből (fotó: Enyedi Zoltán; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: 885_20)
A Fehértói Halászcsárda üzletvezetője 1982-ben (fotó: Enyedi Zoltán; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_e672_26)
Az IBUSZ sajtótájékoztatója 1982-ben a Kiskőrössy Halászcsárdában (fotó: Enyedi Zoltán; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_e679_10)
Bográcsban fő a halászlé az Öreg Kőrössy Halászcsárdában 1989 júliusában (fotó: Enyedi Zoltán; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: 987_37)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: étterem halászcsárda Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör menza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés