Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. november 23. 13:19

Hakniztak vagy sem: Bíró-Balogh Tamást ünnepelték

Ha már tavaly elmaradt az ünneplés, akkor az idén ünnepelték a szegedi irodalomtörténészt, akinek szinte napra pontosan 26 éve jelent meg első kötete. Pénteken este a Jazz Kocsmában gyűltek össze Bíró-Balogh Tamás barátai és tisztelői a Csak semmi hakni-esten.

Hirdetés

Tizennyolc évesen már önálló kötete jelent meg az irodalomtörténésznek akkor még Balogh Tamás néven, de nem sokkal később jókora fordulat állt be az ígéretesen induló szépíró pályáján. Az Egy füzet magánélete című novellakötete után érdeklődése az irodalomtörténet felé fordult. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az a tény, hogy eddig hét tanulmánykötete jelent meg.

A legutóbbi, a Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei című, az író életrajzának olyan eddig nem ismert tényeit tárja fel, amelyek új megvilágításba helyezhetik az életmű fontos darabjait, egyebek mellett az Édes Anna című regényt. Visszhangtalannak eddig sem lehetett nevezni Bíró-Balogh Tamás munkáinak fogadtatását – több kötete szól Kosztolányi munkásságáról –, de az elmúlt hetekben megjelent kötete iránti médiaérdeklődés várakozáson felüli.

Az esten elsőként Cserna-Szabó András író, szerkesztő beszélgetett Bíró-Balogh Tamással, aki elmondta, nem véletlenül hagyott fel, ha nem is teljesen a novellaírással. Egyrészt az utána érkező fiatal prózaírókat jobbnak érezte magánál, másrészt az irodalomtörténeti kutatásai elvitték a novellaírásra szánt időt.

A most megjelent Kosztolányi-könyvéről kétfajta véleménnyel találkozott eddig a szerző. Volt, aki úgy ítélte meg, hogy ez a munka az irodalmi bulvár kategóriájába tartozik, más vélemények szerint adatokkal, életrajzi tényekkel túlságosan megterhelt mű született. Mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy várja a további olvasói értékeléseket.

Az est hátralévő részében három felkért prózaíró – Szilasi László, Kiss László és Pál Sándor Attila – olvasta fel egy-egy írását. A Bíró-Balogh Tamás ünneplésére szervezett estet a Csillagerdő zenekar koncertje zárta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bíró-Balogh Tamás irodalom Jazz Kocsma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés