Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 22. 21:11

Kormányzati támogatásból épített gyárat Szabadkán a Goodwill Pharma

A vajdasági magyar kormányzati gazdaságfejlesztési program részeként mintegy 1,6 milliárd forintból épített gyógyszergyárat Szabadkán a Goodwill Pharma.

Hirdetés

A teljes beruházásból 1,4 millió euró, azaz közel 500 millió forint volt a magyar kormány támogatása. A szegedi cég 16 éve működtet leányvállalatot a Vajdaságban. Az ottani cég árbevétele 10 millió euró, azaz mintegy 3 milliárd forint körül mozog, ez a teljes cégcsoport teljesítményének negyede.

Az új üzemet 2017-ben kezdték fejleszteni, 200 alkalmazott készít majd itt vitamin- és gyógyszerkészítményeket.

A Goodwill Pharma Szegeden is fejlesztett: új logisztikai központot nyitottak.

Az átadón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, néhány évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy gyógyszergyár épülhet Szabadkán a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően, hiszen alapvetően más irányt céloztak meg először a programmal, a mezőgazdaság, az ipar támogatása volt a cél.

A gyógyszergyártás a világ legkomolyabb és technológiailag a legnagyobb kihívással járó gyártófolyamatát igényli, és már erre is képesnek bizonyult a vajdasági magyar közösség. Ez azt bizonyítja, hogy a vajdaságiak nemcsak azokban az iparágakban tudnak helytállni, amelyeknek hagyománya van a térségben, hanem olyanokban is, amelyek a világ élvonalában vannak. „Iránytű ez mindannyiunk számára, hogy milyen irányban szeretnénk továbblépni” – mondta, majd ígéretet tett arra, hogy

„amíg lesz nemzeti kormány Magyarországon, és ezzel párhuzamosan lesz magyar vállalkozói közösség a Vajdaságban, addig folytatjuk ezt a programot”.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke: a gazdaságfejlesztési program a nemzetpolitika új eszközévé vált, a nemzetpolitika ezáltal gazdagodott, még ha korábban sokan nem is tudták elképzelni, hogy ez lehetséges.

Goodwill Pharma: Szegeden van gyógyszeripar!

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára a kormány kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget.

A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza az idén indult.

Korábban írtunk arról, hogy százmilliárdnál is többet költhet a Vajdaságra a magyar kormány.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Goodwill Pharma gyógyszerfogyasztás gyógyszergyár Szent-Györgyi Albert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés