Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Pokol vár a mieinkre Szófiában – Bulgáriában kell győzni az Európa-bajnokságért
Ziccer 2019. november 22. 15:44

Pokol vár a mieinkre Szófiában – Bulgáriában kell győzni az Európa-bajnokságért

Megtartotta a sorsolást az UEFA, a magyar labdarúgó válogatott Bulgáriával mérkőzik a rájátszás első mérkőzésén. Ha nyerünk Szófiában, jöhet a második meccs Budapesten a kijutásért. A Puskás Arénában Románia vagy Izland lesz az ellenfél.

Hirdetés

Akár Romániát is fogadhatjuk a Puskás Arénában március 31-én, de ahhoz előbb Bulgáriában kellene nyerni. Utóbbi sem lesz könnyű feladat, mert a bolgárokat utoljára 1975-ben, tehát 44 éve tudtuk legyőzni. Azóta 5 próbálkozásból 2 döntetlen és 3 verség a mérleg. Legutóbb 2012-ben, Győrben Szalai és Bozsinov góljaival 1-1-et játszott a két nemzeti csapat. 

Ami viszont sokkal rémisztőbb adat, az utolsó 3 Szófiában játszott mérkőzés sorrendben: 2-0 (2005.), 4-0 (1975.), 3-0 (1971.). Szófiában legutóbb 1957. szeptember 15-én nyertünk egy vb-selejtezőn. 2020-ban 63 éve lesz ennek, alig akad az országban olyan, aki esetleg rádión hallgatta azt a mérkőzést.

Március 26-án tehát nem lesz könnyű dolga a válogatottnak, még akkor sem, ha Bulgária jelenleg mögöttünk van a világranglistán. Magyarország ebben a pillanatban 50., a bolgárok 61. helyen állnak, tehát a két válogatott tudása – statisztikailag – nagyjából azonos. Csak, hát a szófiai pokol...

Mert pokoli lesz, az bizonyos. A bolgárok feltüzelt állapotban lépnek majd pályára, mert 16 éve nem játszottak nagy tornán, a 2004-es Európa-bajnokság volt nekik az utolsó, akkor is 3 vereséggel simán kiestek a csoportból. Nekünk a 2016-os Európa-bajnokság még élénken él az emlékezetünkben, ráadásul nyugodtan mondhatjuk, hogy remekelt a csapat a csoportmeccseken. A 16 között belgák elleni 4-0-át felejtsük most el.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében oda-vissza megverte a bolgár bajnok Ludogorecet, 2-1, re, majd 2-3-ra, de ezekből a meccsekből nem érdemes kiindulni, már csak azért sem, mert az Európa-liga első csoportkörében, – ahol ismét összejött a két csapat –, már a bolgár bajnok győzött, ráadásul tükörsimán 0-3-ra Budapesten. A visszavágó december 12-én lesz odakint.

Másik probléma, hogy a bolgárok felfelé jönnek, mi viszont egyértelműen lefelé tartunk, a világranglistán 17. helyről az 50. pozícióig csúsztunk. Eddig. A védelmünk Willi Orban nélkül átjáróház, a szélső védőink gyakran hibáznak, elől pedig nem jönnek a gólok. És a passzok sem úgy mennek a középpályán, mint Gera idejében. Stabil védekezés, és pontos labdajáratás nélkül pedig jön a fentebb említett poklos tétel Szófiában. Márciusig van még 4 hónap, ennyi idő elég lehet újra megtanulni a védekezést, és ki lehet találni valamit a bolgárok ellen. Aztán jöhet Szoboszlai állítottból, Szalai földön fekve vagy Pátkai karatézva. Csak nyerjünk valahogy.

Ha sikerül, akkor az Izland-Románia párharc győztese jön Budapestere, több mint 60 ezer magyar szurkoló előtt játszani.

Bolgár kapitány: Nem éghetünk meg

A sorsolás után a Georgi Dermendzsiev bolgár szövetségi kapitány azt mondta: „Ez rendkívül fontos mérkőzés, melyhez felelősségteljesen fogunk hozzáállni. Nem foglalkoztunk előzetesen azzal, mi lenne számunkra a legjobb. Nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk. Kielemezzük az ellenfelet annak érdekében, hogy a játékosok minél jobban fel tudjanak készülni. Tény, hogy van esélyünk, amit szeretnénk kihasználni. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen.”

Marco Rossi magyar kapitány pedig ezt mondta: „Bulgária mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bulgária Európa-bajnokság magyar labdarúgó-válogatott
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés