Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. november 23. 11:04

Indiai esküvő szegedi szemmel

Két hónappal ezelőtt négy szegedi fiatal nekiindult, hogy felfedezze Ázsiát. Azonban ezt nem kényelmes turistaúton teszik, hanem csak saját erejükre támaszkodva. Az első állomás India, ahol eddig közel két hónapot töltöttek. Az időszak egyik legnagyobb élménye volt, hogy részt vehettek egy hagyományos indiai esküvőn.

Hirdetés

A fiatalok az első másfél hónapot Goán töltötték, ahol egy hostelben munkáért cserébe szállást és reggelit kaptak. Itt ismerkedtek meg egy indiai férfival, Taherrel, akivel nagyon összebarátkoztak, és meghívta a fiatalokat egy igazi indiai esküvőre.

Az esküvőre Puneban került sor, ide busszal utaztak el. Azonban ne egy volánbuszos utazásra gondoljunk. Ezen a buszon ágyak vannak, hogy az utasok a 12 órás út alatt tudjanak pihenni. Azonban ez nem egyszerű! Gergő elmondta, megtanulták, nem szabad a busz hátuljában helyet foglalni, mivel ott nagyon ráz. „Az út olyan volt, mint a hullámvasút, fel-alá pattogtunk az ágyakon, volt, amikor 1-2 másodpercet is a levegőben töltöttünk. De ettől függetlenül az ágyak kényelmesek voltak” – mesélte.

Weronika szerint nagy élmény volt a buszozás, de nem ez volt életének legkényelmesebb utazása. „Szerencsére hamar rájöttem, hogy stabil oldalfekvésben, valamint sima hanyatt fekvésben viszonylag kicsi a sérülés veszélye, így ezekben a pozíciókban próbáltam maradni. Eleinte kételkedem benne, hogy így egyáltalán lehet aludni, de végül sikerült pihennem egy pár órát.”

Az utazás nem volt drága, odafelé 650 rúpiát, azaz körülbelül 2 600 forintot kellett fizetniük, visszafelé pedig 800 rúpiát, úgy 3 200 forintot. A buszon még klímaberendezés is volt, ami még komfortosabbá tette az utat.

Indiában az a szokás, hogy minden családtagot és közeli ismerős meghívnak az esküvőre. Így kaptak meghívót a szegedi fiatalok is. Több mint 400 vendég volt az eseményen és csak a négy szegedi volt európai. Öltözékükkel azonban nem lógtak ki a sorból, mivel vendéglátójuktól kaptak hivatalos ünnepi ruhákat, amiben részt vehettek az esküvőn. „Mindenki nagyon barátságos volt velünk, rengeteg embernek el kellett mesélnünk a magyar nyelv különlegességét, es néha azt is, hogy egyáltalán hol van Magyarország. Azért egy kicsit csalódott voltam, hogy csak az utolsó napot láthattuk, mert így ugrott vlogba elképzelt felvételeim listája is. Ettől függetlenül élveztem az ünnepséget. Érdekes volt látni egy másik kultúra esküvői szokásait és emellett finomakat ettünk” – mesélte élményeiket Levente.

Az esküvő egy 5 napos ceremónia volt, amelynek utolsó napjára kaptak meghívót a fiatalok.

„A vacsora isteni volt, rengeteg, számunkra új és különleges szokással. Például az étkezes előtt egy csipet sót esznek, és azután jön csak az első fogás, ami fagylalt. Második fogasnak személyes kedvencemet, egy csirkés raguval töltött leveles tésztát kaptunk, amit zöldséges csirkealaplé leves követett. Az utolsó fogas pedig a chicken biryani volt, ami kétfele rizsből (barna és fehér), valamint csirkéből áll” – mondta Gergő.

Ez utóbbit úgy kell enni, hogy egy kanálon mindegyik alkotóelemből van egy kicsi és ezt korlátlanul lehet újratölteni. A legvégén mindenki kapott egy adag ada pan-t, ami különböző fűszerekből készített szájfrissítő.

Az étkezés nem asztalnál zajlott, hanem a földön ülve. Általában nyolcan ülnek körbe egy kis emelvényre rakott úgynevezett thal-at, ami egy hatalmas fém tányér.

„Nagyon örülök, hogy lehetőségünk nyílt egy ilyen ünnepséget élőbe látnunk. Hallottuk már másoktól, hogy milyen fényűzőek az indiai ünnepségek. Igaz, ez nem egy hindu, hanem egy bohri esküvő volt, de érdekes volt megtapasztalni, mennyire különböznek a hagyományak a miénktől” – mondta az esküvővel kapcsolatban Gergő.

Wera számára az volt a legérdekesebb, hogy az esküvőn külön teremben étkeztek a nők és a férfiak. Ezért neki is külön kellett ülnie a fiúktól. „Ennek köszönhetően sok új embert ismertem meg és rengeteget beszélgettem a szokásaikról. Az ételek nagyon ízlettek, azonban mindenről ki kellett találnom, hogy micsoda. Ez általában sikerült is. Az is különlegesség volt számomra, hogy a fagyival kezdtük az étkezést.”

A násznép gyönyörű, színes, hagyományos ruhákba volt felöltözve. Külön színpad volt fenntartva arra, hogy a fiatal párral fotózkodjanak a vendégek. Itt fotók százai készültek. Egy érdekes ceremóniát is láttak, ahol a vőlegény édesanyja köszöntötte a menyasszonyt a családban.

Benji számára az esküvőről hazavezető út volt nagyon emlékezetes: „Most nem lefelé kellett menni a hegyről, hanem felfelé, ami a megszámlálhatatlan mennyiségű feltorlódott kamion közötti cikázást jelentett. Tudtam, hogy a sofőrünk nem először csinálja ezt, és ura a helyzetnek, de azért volt egy két olyan manőver, amikor egy pillanatra megállt bennem az ütő. Az autópályán itt 3 sávnyi felfestés van, de sokszor akár 8-10 jármű halad egymás mellett az úton. Nem véletlen, hogy még így is, végig autópályán haladva, nem volt több az átlagsebességünk, mint 70 km/h. India az utakon is egy nagy türelemjáték.”

A fiatalok nem olyan régen újra visszatértek Goára, hogy egy autót vásároljanak, amivel könnyebben tudják majd bejárni Ázsiát. Természetesen erről is hamarosan beszámolunk majd.

Az esküvőről és az útról videó is készült, nézzék meg önök is.

Amennyiben kíváncsiak a fiatalok kalandjaira, iratkozzanak fel Youtube-csatornájukra, vagy kövessék őket Instagrammon. De a szeged.hu is folyamatosan beszámol arról, merre is jár a kis csapat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ázsia India
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés