Hirdetés
Szegeden 2019. november 22. 08:56

Közgyűlés Szegeden: egyetértettek abban, valamit tenni kellene a kukaholdinggal

Képriport
Támogatta a közgyűlés Kárász Anna kajakos lakáskérelmét, tudomásul vették, hogy Kardos Kálmán kérte nyugdíjazását. Kinevezték Röszke rendőrkapitányának Varga Zoltánt.
Hirdetés

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a legtöbbet a szociális bérlakások bérleti díjának emelésével foglalkoztak a közgyűlés tagjai. Emellett a kukaholding „működése zavarja” a képviselőket. Hozzá kell szokni ahhoz is, hogy Szabó Bálint szinte mindenhez hozzászól és mindenre reagál. A polgármester bejelentette, Kardos Kálmán, az IKV első embere kérte nyugdíjazását, helyére pályázattal választják ki az új igazgatót, akinek a megválasztásáig Csarnó Zsuzsanna vezeti a társaságot. Újra van igazgatója a Heller Ödön Művelődési Háznak, és kiderült, kik kapják a Szeged Kultúrájáért-díjakat.

* * *

11:51 Véget ért a közgyűlés.

11:50 Valamennyi napirendi pontot megszavazta a közgyűlés.

Zárt ülésen arról döntöttek, hogy a Szeged Kultúrájáért-díjat Jakab Tamás színművésznek, Klebniczki György zongoraművész, zeneszerzőnek és Patyi Zoltán népzenész, néptáncos, koreográfusnak adományozzák. A díjakat a magyar kultúra napján adják át 2020 januárjában. Szavaztak arról is, hogy a Heller Ödön Művelődési Házat január 1-jétől Terjékné Kaposi Andrea vezesse. Öt évre nevezték ki az új igazgatót.

11:32 Folytatják. Szavaz a közgyűlés.

* * *

11:13 Zárt ülés jön, majd szünet.

11:08 A 11-es napirendi pontról Joób Márton beszél, Kárász Anna kajakos lakáselhelyezése a napirend tárgya. A 12-es napirendi ponthoz senki nem szól hozzá. Ezután Szabó Bálint interpellációját hallgatja a közgyűlés. Szabó elmondja az interpellációját, amelyre a polgármester írásban már válaszolt.

11:04 A 9-es napirenddel folytatják. Hozzászólás nem volt, jön a 10-es, ezt már Botka László terjeszti elő, aki átadja a szót Harkai Istvánnak, Szeged rendőrkapitányának: Röszke új rendőrparancsnokánaka  kinevezése a téma. Simon-Fiala Donát kíván jó munkát Röszke új rendőrkapitányának, akinek elfogadják a kinevezését, Varga Zoltán lett a falu új rendőrparancsnoka.

10:57 Az Óvodák Igazgatósága 2019/2020. nevelési évre vonatkozó munkatervének véleményezésével folytatják. Kothencz János arról beszél ennek kapcsán, hogy illik elmondani, hogy minden óvónő, dajka, pedagógus köszönetet kell, hogy kapjon az elvégzett munkájáért. – A gyermeki jogoknak tegnap volt az évfordulója. Egy ENSZ-egyezmény született harminc éve, innentől beszélhetünk a jelzőrendszerről, annak fontosságáról, a differenciált alapellátásról.

10:50 Halkó Pál szűzbeszédén is túl vagyunk: arra hívja föl a figyelmet, öt év alatt körülbelül ötezer fővel csökkent Szeged lakossága. Az viszont nem kérdés, hogy a bölcsődei férőhelyek bővítésére is szükség van, ebben viszont a kormány családtámogatási politikája is benne van. Nagy Sándor erre azt mondja, lassan csak a népszámlálási adatokat fogja elhinni, annyi a bizonytalanság ma már a lakosságszámban. – 2001–2011 között stabil volt a lakosságszám, azóta viszont elég hektikussá vált. Nyilván lehet azzal kalkulálni, hogy van csökkenés a rendszerben – mondta Nagy Sándor.

10:44 A 7-es napirendhez Nagy Sándor szól hozzá előterjesztőként. Valóban az önkormányzatnak jelentős önerőket kell biztosítani, ez bizonyos értelemben a rendszerbe épített sajátosság – nyolc-kilenc hónapig is tart egy közbeszerzési eljárás, így ennyi idő alatt az esetek többségében kivédhetetlenül emelkednek a díjak. Elmondja azt is, két új bölcsőde-rekonstrukcióra is pályázik Szeged.

10:40 Az 5-ös napirendi pont jön, senki nem szól hozzá, a 6-oshoz viszont Tápai Péter igen, Nagy Sándor alpolgármester megadta neki a szót: a zöld felület csökkentésére kérdez rá. Nagy Sándor válaszol: nem jelent érdemi csökkenést a zöld felületben a tervezet.

10:38 Szabó Bálint arról beszél, szerinte nem szerencsés pártkádereket beültetni felügyelőbizottsági székekbe. Utána Tápai Péter erre azt mondja, várjuk meg, hogyan fognak dolgozni. Szabó Bálint közli, a felügyelőbizottsági, igazgatósági tagok kapcsán igenis vannak aggályai.

10:35 Szécsényi Rózsa azt mondja ennek a napirendi pontnak kapcsán, hogy valahogy meg kellene oldani a kukaholdinggal kapcsolatos problémákat.

10:32 A 4-es napirendi pontot tárgyalja a közgyűlés: Botka László hivatalosan is bejelenti, Kardos Kálmán, az IKV első embere kérte nyugdíjazását. Botka László ezt elfogadta, márciusra pályázatot írnak ki az IKV vezetésére, addig a társaság jelenlegi gazdasági igazgatója, Csarnó Zsuzsanna vezetné a céget.

10:31 Tápai Péter azt jegyzi meg, hogy az, hogy a bizottság támogat egy előterjesztést még nem biztos, hogy a közgyűlésben is egyetértenek vele.

10:28 Haág Zalán megvédi a kormányt: az ingyen tankönyvekről, ingyenes gyermekétkezésről beszél. – Valóban sokan élnek még mélyszegénységben, ám nagyon sokat tett már eddig is a kormány ezekért az emberekért. Az itteni dolgokra rátérve: legyen egyeztetés, támogassák a javaslatomat!

10:27 Szabó Bálint újra szót kapott: 2600 családról van szó. Kiemelt felelősségünk van, mert a kormány nagyon rossz irányba tereli a dolgokat. – Arról tudok beszélni itt, amit itt meg tudunk tenni. Ezért értek egyet Haág Zalánnal, hogy egy évre fagyasszuk be a bérleti díjakat.

10:23 Tóth Károly arról beszél, fájó azt hallani, hogy mindent Szegednek kellene megoldani, miközben a családi pótlékot évek óta nem emeli a kormány.

10:20 Kothencz János üdvözli a bérlakások felújítását, viszont Tarjánban azt tapasztalja, van még mit felújítani. – Érdemes lenne folytatni a programot! A felújítások szükségességén át tapasztaltam, hogy az embereknek egyszerűen nincs lehetősége, pénze arra, hogy kigazdálkodják mondjuk a tisztasági festést. De itt nemcsak számszaki kérdésekről van szó, koncepcionálisan is végig kellene gondolni, hol van az a határ, ahol a terheket lejjebb lehetne esetleg hozni.

– Egyetértek Kothencz Jánossal, hogy a szegénység a legnagyobb baj hazánkban. Úgy gondolom, példamutatóan próbálunk ezen enyhíteni a magunk szerény eszközeivel – jegyezte meg Botka László.

10:18 Újra Tápai Péteré a szó, erősíteni kell a vállalkozásokat, akkor nem minimálbéreket fognak fizetni, nem lesz szükség a szociális bérlakásokra, hiszen meg tudják fizetni a drágább bérlakásokat a dolgozók.

10:17 Szabó Bálint szerint nem igaz, hogy az emelés a takarítók bérére megy: kevesebben dolgoznak az IKV-nál, mint korábban. Arra biztatja a polgármestert vonja vissza javaslatát.

– Az IKV takarító munkatársai piaci alapon is takarítottak, elvették az iskolákat, az állami fenntartó nem az IKV-t bízta meg az iskolák takarításával, amelyet szintén az IKV takarított – felelte Botka László.

10:12 Urbán Tamás első felszólalásában arról beszélt, egy bolt, üzlet akkor tud sikeres lenni, ha minél többen sétálnak el előtte. – Reméljük, a Fidesz is elfogadja, hogy a Sétáló Belváros fontos, hasznos program.

10:10 Joób Márton megismétli, amit a bizottsági ülésen is mondott, öt év alatt ötezer forintot emelkedik a bérleti díj. – Hol tudnak 30 ezer forintért családok lakni Szegeden? Felújított lakásokba költözhet mindenki, nagyon komoly összegeket fordított erre az IKV. Nőttek a fizetések, emelkedett a minimálbér, elvárható egy ilyen minimális emelés, amelyek szükségszerűek, egyáltalán nem irreálisak – mondta a tanácsnok.

10:05 Chovanecz Kata érti, hogy ez ugyanaz a javaslat, a takarítási díjak, a liftek költsége viszont irreálisan magas. – Partner vagyok abban, hogy dolgozzunk együtt ebben a kérdésben.

10:03 Szabó Bálint támogatja Haág Zalán módosító indítványát, egyetért a bérleti díjak befagyasztásával, utána jöhet a díjemelés. – Először kellene egyeztetni, utána díjat emelni.

– Nem hozunk új rendeletet, öt éve ismerik a szegediek. Semmi mást nem csinálunk, mint meghosszabbítjuk a hatályos rendeletet, ez nem egy új rendelet – feleli a polgármester.

10:00 Tápai Péter arról beszél, legyen olyan bizottsági ülés, ahol az IKV részletesen tájékoztatja a képviselőket. Botka László azt feleli a legnyereségesebb üzletek a sétálóutcában vannak, az itteni üres üzleteket kell a leggyorsabban újra kiadni.

9:56 Haág Zalán azt javasolja, egy évre még fagyasszák be a lakbéreket, utána emeljenek az inflációnak megfelelően. Az eredeti javaslatot nem tartja szerencsésnek a KDNP. Azt mondja, a rászorultaknak minden fillér számít, nagy érvágást jelent a drágulás.

Botka László azt feleli, nem új rendeletet hoznak, azt hosszabbítják meg. – A fideszes Kecskeméten húsz százalékkal emelkedik a lakbér. Szerintünk az jó a bérlőknek, ha előre tudják, öt évre, mennyi lesz a lakbér.

9:50 A 3-as napirendi pontot tárgyalják, a bérlakások díjainak emelése a téma. Chovanecz Kata részletesen szól a napirendről. Beszél a lakások fenntartási díjáról, többek között a liftek felújításnak fontosságáról is. Botka László azt feleli neki, súlyosan veszteséges a bérlakások kiadása, az IKV az üzlethelyiségek bérleti díjaiból pótolja a különbözetet.

9:43 2-es napirendi pontnál tartanak, Szabó képviselő szól hozzá: fölhívja a figyelmet arra, hogy szerencsésebb volna ilyen horderejű döntések előtt felvenni a lakossággal kapcsolatot. Nagy Sándor alpolgármester arról beszél, van egy törvényességi folyamat az előterjesztésben. Tartottak is lakossági fórumot, újságban meg volt hirdetve, de sajnos érdektelenségbe fulladt. „A törvényi kötelezettségnek eleget tettünk.”

9:41 Tápai Péter válaszol a kukaholding „problémájára”. Szerinte a kukaholding azért jött létre, hogy a kevésbé nyereséges önkormányzatokon segítsenek a tehetősebbek, akiknek nyereséges a szemétszállítás. Tény, kell rajta változtatni. Botka László arról beszél, ha valóban ez volt a cél a kukaholdingban, akkor még nagyobb a baj. Hiszen a kistelepüléseknek még nagyobb gondot okoz a kukaholding bizonytalan működése.

9:36 Szabó Bálint kapott szót, azt mondta, jól vizsgázott Szécsényi Rózsa. Ugyanakkor arról beszél, élére kell állni a kukaholding problémájának a megoldására. Azt is javasolja, a jövőben tudatosan tervezzenek be tartalékot a költségvetésbe, hogy ilyen helyzetbe ne kerüljön a város a pályázatok kapcsán. Azt is gondolja, alaposan megdrágult a közgyűlés működése. – Akitől nem sajnálom a fizetést, az a polgármester és az alpolgármesterek.

Botka László megjegyzi, örül annak, hogy a kukaholding kapcsán konszenzus van azzal kapcsolatosan, hogy működésképtelen a rendszer. – Nem tudunk belőle kilépni. A probléma minden egyes településen ugyanaz. Nyitott vagyok arra, hogy készüljön a következő közgyűlésre egy közös, konszenzusos előterjesztés erről, hogy a kormány vizsgálja felül a kukaholding működését.

9:31 Az első napirendi pontot ismerteti Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester: az önkormányzat 2019. évi költségvetésének 2-es számú módosításával kezdenek. – Szeged költségvetése stabil, úgyhogy nem kell a lakosságnak ingatlanadót fizetni. Van ugyanakkor kritikus terület, például a hulladékszállítás – mondta a gazdasági alpolgármester. Szécsényi Rózsa beszél az átcsoportosításokról, vannak olyan a feladatok, amelyeket rendezni kell, ezeket tartalmazza a módosítási javaslat. – Az uniós beruházásokkal kapcsolatosan nincs mozgástér. Azt tapasztaljuk, valójában sokkal drágábbak a beruházások, a különbözetet nekünk kell megoldanunk. Hangsúlyozom, nem maradnak el a beruházások, mindet megvalósítjuk.

Napirend előtti izgalmak

9:27 Szabó Bálint módosítaná a napirendet, nem fogadták el, majd utána elfogadta a közgyűlés a napirendet.

9:22 Haág Zalán visszaszól Binszkinek. Egyetértenek abban, kell közúti híd. – Ha valóban partnerségről beszélnek, akkor maguknak nem úton-útfélen szidni kellene a kormányt, hanem együttműködni. Ha önökön múlna, nem lenne Szegednek stadionja. Igény van a közúti hídra, Magyarország kormánya partner ebben. Ebben úgy gondolom, mi is partnerei leszünk önöknek, meg kell építeni a déli Tisza-hidat.

– Nem csodálom, hogy Haág Zalán a hatalmas választási vereség után poszttraumás stresszben szenved. Tudják, mi a különbség a közúti híd és a közúti–vasúti híd között? Az utóbbira ad pénzt az Unió! – mondta Botka László.

9:20 Kovács Tamás bejelenti, az Összefogás Szegedért frakciójának ő lett a vezetője.

9:18 Binszki Józsefé a szó. Bejelenti, megalakult a Demokratikus Koalíció frakciója. Majd arról beszél, mi kell valójában Szegednek. – A harmadik híd kellene: 2016-ban egy közúti–vasúti híd 36 milliárd forintjába került Szegednek. Egy közúti híd 12 milliárdba. Nekünk közúti hídra van szükség. Csak az Etelka sori kézicsarnok 40 milliárdba kerül. Ebből két közúti híd is kitelne – mondta Binszki József, aki szerint igenis van pénz, sportra mindenképpen.

9:15 Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője arról beszél, minden olyan kérdésben segítenek a szegedieknek, amelyek fontosak a városnak. – Az elmúlt időszak bizonyíték arra, hogy azt gondoljuk, Szegednek a fejlődése elengedhetetlen – mondta Tápai, aki azt is megjegyezte, azon lesznek, hogy olyan beruházások jöjjenek Szegedre, amelyek a teljes lakosság érdekeit szolgálják, majd hasznos munkát kívánt mindenkinek. – Bízom abban, egy kicsit más lesz eztán a hangneme a közgyűlésnek.

Botka László erre azt felelte, ehhez az is kell, hogy mindenki igazat mondjon. – Ne mondják azt, hogy uszodát kértünk híd helyett! Szó nem volt arról, hogy a fedett uszoda lett volna a prioritás.

9:11 Mihálik Edvin először beszél tanácsnokként a közgyűlésben. Szeged levegőminőségéről beszél, arról, hogy jön a tél, romlik a város levegője. – Kiemelt feladatunk, hogy minél jobban csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Európa második legnagyobb geotermikus rendszerét építjük ki a városban. Mindannyiunk közös érdeke, hogy tisztább legyen a levegő. Viszont a munka első szakasza, a kútfúrás kellemetlenséggel, zajjal jár, majd jelentős földmunka is kezdődik a Szegeden, de megéri elviselni az átmeneti kellemetlenségeket – mondta Mihálik Edvin, majd arra kérte képviselőtársait, főleg a kertvárosi körzetek képviselőit, hogy beszéljenek a választóikkal arról, hogy figyeljenek oda, hogyan, mivel fűtenek a téli időszakban.

9:08 Joób Mártoné a szó. A tanácsnok arról beszél, hogy a múlt héten volt a szociális munka napja. – Három kiváló szakembernek adományoztunk elismerést. Köszönetet kell mondjak itt is azért a munkáért, amit nap mint nap végeznek. Ők azok, akik huszonnégy órában foglalkoznak fogyatékkal élőkkel, hajléktalanokkal egyaránt. A szociális munka területén végzett munka nagyon nehéz, és embert próbáló. Sajnos nem jellemzi anyagi megbecsülés sem ezt a szektort. Remélem, meghallja a kormány az ő hangjukat is, hogy rendezzék a bérüket – mondta Joób Márton.

9:05 Napirend előtti felszólalásokkal indul a közgyűlés. Kozma József az első felszólaló, aki Deák Ferencet idézi. Azt mondja, Szeged választói nem hatalmat adtak a Díszteremben ülők kezébe, hanem nagyon sok munkát. – Tudnunk kell együtt gondolkodni nagy és kis dolgokban egyaránt. Teljesítmény itt helyben is csak munkavégzésből származik – mondta Kozma József.

9:01 Elfoglalják a helyüket a képviselők. Botka László köszönti a közgyűlés tagjait, megnyitja az ülést. Eskütétellel kezdenek: az alakuló ülésen nem minden képviselő és bizottsági tag tudott esküt tenni, így most ezt pótolják.

8:59 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből! Lassan mindenki megérkezik.

 

Korábban írtuk:

Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz az önkormányzat 2019. évi költségvetésének 2-es számú módosításáról, az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006. (XII.13.) Kgy. rendelet módosításáról, az Óvodák Igazgatósága 2019/2020. nevelési évre vonatkozó munkatervének véleményezéséről, illetve a közalapítványok beszámolóiról és ezzel kapcsolatos alapítói döntésekről.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés