Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Messzire viszik Szeged jó hírét a fesztiválok – minősítést kapott a Zsigmond Vilmos és a Hungarikum
Művház 2019. november 21. 14:29

Messzire viszik Szeged jó hírét a fesztiválok – minősítést kapott a Zsigmond Vilmos és a Hungarikum

A Magyar Fesztivál Szövetség Regisztrációs és Minősítési programja két szegedi fesztiválnak adta meg a minősített címet a napokban. A Hungarikum Fesztiválon és Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon kívül további három szegedi kulturális rendezvény rendelkezik a szakmai szervezet minősítésével.

Hirdetés

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál egy szakmai rendezvényként is fontos eleme a sokszínű szegedi fesztiváléletnek. Jávorszky Iván, a filmes szemlét szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szegedi születésű világhírű operatőr halála után döntöttek a fesztivál elindításáról.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál eddigi három évében egyre népszerűbb és színvonalasabb lett, mára nemzetközi hírnevet szerzett. Az idén májusban megrendezett harmadik szemlére 15 országból közel 300 alkotással neveztek.

Jövőre új kategóriában is versenghetnek majd a filmesek, hiszen mobiltelefonnal a forgatott alkotásokat is díjazzák majd.

A szegedi Hungarikum Fesztivál már háromszoros minősítéssel rendelkezik, hiszen idén újra megkapták a címet. Elekes Zoltán, a hagyományos gasztronómia köré szerveződő rendezvény vezetője elmondta, hogy a 12. fesztiváljuk kapta meg a mostani minősítést, amely 2020. augusztus 13. és 16. között lesz a Széchenyi téren.

Emlékeztetett arra, hogy Szeged számára kulturális és gazdasági szempontból rendkívül fontos, hogy igazi fesztiválváros lett. Ezt bizonyítja az is, hogy a városban az utóbbi években a vendégéjszakák száma folyamatosan nő.

Ez a most minősített két fesztiválon kívül köszönhető azoknak a helyi programsorozatoknak is, melyek korábban szerezték meg a címet. Ezek a Szegedi Ifjúsági Napok, a Szegedi Szabadtéri Színház, valamint a THEALTER Nemzetközi Színházi Fesztiválnak is.

Kozma József, a városi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke szerint Szeged kulturális kisugárzásának erejét mutatja az öt minősített fesztivál. A város jó hírét magas színvonalú kulturális intézményei és nemzetközi hírű fesztiváljai is messzire viszik.

A fesztivál szó ünnepet jelent, így elmondhatjuk, hogy ezek a rendezvények nem csak vonzóvá teszik a turisták számára Szegedet, de jó hatással vannak az itt élők életminőségére is. A mostani minősítés logóját mostantól feltüntetik a két fesztivál kiadványain, plakátjain és programjain, amely fontos védjegy a fesztiválok sokszínű világában.

A Magyar Fesztivál Szövetség 2008-ban határozott úgy, hogy bevezeti a minősítési rendszert. Azóta közel 400 fesztivál jelentkezett a szövetségbe, és 150 szerzett minősítést. Több mint 30 kérdésre kell válaszolniuk azoknak akik minősíttetni szeretnék az általuk irányított fesztiválokat, és amennyiben a bírálók számukra pozitív döntést hoznak, három évre kapják meg a címet. Ezt követően újra meg kell mérettetniük magukat, ha újabb ciklusra szeretnék megszerezni a minősítést.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Elekes Zoltán fesztivál Hungarikum fesztivál Jávorszky Iván Kozma József minősítési eljárás Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés