Hirdetés
Túl a városon 2019. november 21. 12:34

Lázár: társasházakban és autóban se lehessen dohányozni

Olyan csomagot tett le a kormány elé Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, ami tovább korlátozná a dohányzók jogait.
Hirdetés

Nem csupán a 2020 után születetteket tiltaná el a dohánytermékek vásárlásától, az autókból és a társasházakból is kitiltaná a dohányzást Lázár János. 

A javaslatcsomagról egyelőre nem tudni, hogy mit ért a tásasházak alatt, mert a legnagyobb problémát nem feltétlenül a közös helyiségekben, mint például a folyósón dohányzás jelenti, hanem az erkélyeken, nyitott ablakon át kipofékelők jelentik leginkább a fölöttük szellőztető nemdohányzó szomszédoknak, gyerekes családokank.

Lázár egy kofnerencián kifejtette, hogy évente 130 ezer magyar hal meg daganat okozta megbetegedésekben, közülük legalább 10 ezer 50 és 60 év közöttinek egyáltalán nem kellene meghalnia, ha eljárnának szűrésekre.

Ezért Lázár szerint felmerülhet, hogy aki nem él az ingyenes szűrővizsgálatok lehetőségével, az fizessen nagyobb összegű tb-járulékot.

Lázár János munkássága szorosan összefügg a cigarettával és a dohányzással, korábban ő bábáskodott a trafikrendszer átalakítása fölött is.

A november 21-i „Ne gyújts rá!” világnap célja, hogy ezen a napon a dohányosok ne gyújtsanak rá, legyen ez a nap a leszokásuk első napja. A felnőtt magyar lakosság 27,5 százaléka dohányzik, 1,7 százalékuk alkalmanként, 25,8 százalékuk rendszeresen, míg a 13-15 évesek 25 százaléka vallja magát dohányosnak, közülük 6 százalék cigizik naponta. Ez a hat százalék „fordul át” a később mért 25,8 százalékra, ami azt is jelzi, hogy a fiatal korban kialakuló nikotinfüggőség a későbbiekben napi fogyasztóvá teszi az embereket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dohányzás Lázár János tilalom