• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden is találkozhatunk az új rabomobilokkal: magánzárka, biztonsági öv és lábbilincs is van bennük
Szegeden 2019. november 21. 16:11

Szegeden is találkozhatunk az új rabomobilokkal: magánzárka, biztonsági öv és lábbilincs is van bennük

Uniós és hazai jogszabályok miatt a büntetés-végrehajtás már nem szerezhet be teherautó alvázra épült rabszállítókat, csak átalakított autóbuszokat. A napokban tizenegy új rabomobilt adtak át: a különleges autóbuszokkal hamarosan Szegeden is találkozhatunk. Most megmutatjuk belülről is.

Hirdetés
Hirdetés

A Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, Papp Károly rendőr altábornagy 11 új fogvatartotti szállítójárművet, valamint 7 személyszállító autóbuszt adott át a napokban ünnepélyes keretek között.

A 18 új jármű összértéke 2,4 milliárd forint.

A BVOP új buszai a járóképes Volvo B8R alvázára készültek az Ikarus székesfehérvári gyárában. A személyszállító és fogvatartotti kivitel műszaki alapjai megegyeznek.

A buszok 12,55 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 3,55 méter magasak. A sorhatos, turbós, 7698 köbcentis, D8K320 típusú Volvo motor 320 lóerős, amelyhez egy 12 sebességes I-Shift automataváltó csatlakozik.

A személyszállító változatú BVOP-s Aries 44+1 személyes. A személyszállító változatnál érdekesebbek a rabszállító Ariesek.

Így néz ki belülsől az új rabomobil: legjobb csak fényképen látni. (Fotó: bv.gov.hu)

Az összesen negyven rabot és a járművezetőn kívül négy börtönőrt szállító jármű sofőrfülkéjét közvetlenül a vezetőülés mögött, egy fallal hermetikusan leválasztották.

Itt csak a sofőr és egy fegyveres kísérő foglalhat helyet. Közvetlenül az elválasztó fal mögött, a baloldalon kapott helyett négy magánzárka, amelyekben összesen nyolc elítéltet lehet szállítani teljesen elzárva – írja a totalcar.hu.

A magánzárkákkal szemben, a jobb oldalon a második ajtó előtt van a négy kísérő ülőhelye, amely közül az egyik a rádiós munkahely. A második ajtó mögött, hátrafelé található a padokkal berendezett 32 személyes utastér, amely ráccsal és egy kívülről jól zárható ajtóval van elválasztva a jármű első részétől.

Az összes utas ülés, kétpontos biztonság övvel van felszerelve, amelyek mellett a padlón a lábbilincs rögzítéséhez szolgáló szemeket alakítottak ki. A maximálisan 19 tonna össztömegű fogvatartotti Aries kívülről is nagyban eltér a korábbi változatoktól: a járművek lőrésszerű oldalüvegeket, megkülönböztető jelzéseket és a BVOP új, a rendőrségihez nagyon hasonló, halszálkás dekorációját kapták meg.

Ez meg itt a kistestvér: ebből sem lenne egyszerű meglépni


A BVOP most négy újabb autóbuszt rendelt, amelyeknek a gyártását már meg is kezdték Székesfehérváron.

Uniós és hazai jogszabályok alapján a jövőben a BVOP már nem szerezhet be teherautó alvázra épült rabszállítókat, kizárólag csak a mostanihoz hasonló, átalakított autóbuszokat. Ha minden igaz, akkor a 2020-as évek közepére már csak autóbuszokkal szállítják az elítélteket.

A most átadott speciális autóbuszok tizennégy hazai büntetés-végrehajtási intézménybe – többek között Szegedre – kerültek. Így bárhol, bármikor találkozhatunk a közútjainkon és a városban is az új rabomobilokkal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autóbusz rabomobil Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága rabszállító