Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 20. 18:04

Emléktáblát állítanak Monoki Lajos tiszteletére

Szeged költségvetése stabil, beruházások pedig nem maradnak el az idén – hangzott el többek között a városi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának szerdai ülésén.

Hirdetés

Mint minden szakbizottság a kulturális is megtárgyalta az idei esztendő költségvetésének második számú módosítását a pénteki közgyűlés előtt. Az előterjesztés szóbeli kiegészítésében Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, a költségvetés pedig stabil, a beruházások finanszírozásával nincs gond.

Kozma József, a bizottság elnöke a pályázatokról szóló előterjesztés kapcsán megjegyezte, mélyen felháborította a Kubinyi Ágoston Program elbírálásának egyoldalúsága. A múzeumi projektek támogatásáról szóló program legutóbbi eredménye ugyanis arról tanúskodik, a kormány kicsinyes bosszút állt azokon a városokon, amelyekben az ellenzék győzedelmeskedett az október 13-i helyhatósági választásokon. A szegedi Móra Ferenc Múzeum például nagyon jól szokott szerepelni a pályázaton, most azonban az igényelt összegnek alig tíz százalékát ítélték meg számára a kormányzati szervek, pedig szakmailag jól megírt és előkészített pályázatokat adott be az intézmény.

Emléktáblát állítanak Monoki Lajos, volt tanszékvezető tanár, főiskolai docens tiszteletére az Újszegedi Kamarazenekar Baráti Köre Egyesület, a zákányszéki önkormányzat, valamint az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Ének-zene Tanszéke kezdeményezésére. A táblát egykori lakóháza, az Alsó-kikötő sor 7/B számú ház utcai bejáratának homlokzatán helyezik el december 3-án.

Monoki Lajos 1934-ben született Kisújszálláson. A híres békés-tarhosi zeneiskola elvégzése után került Szegedre, ahol a helyi zeneművészeti szakiskola tanárképző tagozatán szerzett hegedű-szolfézs szakos zenetanári diplomát. 1959-től tanított a Szegedi Tanárképző Főiskolán, ahol 1974–89 között az ének-zene tanszéket vezette. Ugyanitt megszervezte, és harminc éven keresztül vezette a tanszék énekkarát. Ezen kívül több szegedi kórus megalapításában és működésében játszott fontos szerepet. 2010-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából megkapta a Csokonai Vitéz Mihály-díjat. Két éve hunyt el, 84 éves korában.

December 31-éig lehet javaslatot tenni a 2020. évi díszpolgári cím, a Pro Urbe-díj, a Szegedért Emlékérem, valamint a Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérem adományozására. A bizottság tagjai hangsúlyozták, várják a javaslatokat a jelölt személyek méltatásával együtt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés