Hirdetés
Művház 2019. november 20. 10:37

Nagyváradról hamarosan Szegedre is befut a Napnyugat Expressz

Vendégelőadások sora színesíti a Szegedi Nemzeti Színház év végi kínálatát. Vasárnap este – elsőként – Nagyváradról érkezik a Kisszínházba a Matei Vișniec drámájából színre vitt Napnyugat Expressz című produkció.
Hirdetés

Március elején a szerző, Matei Vișniec jelenlétében mutatta be Nagyváradon a Szigligeti Színház társulata a Napnyugat Expressz című produkciót. A magyar nyelvű ősbemutató rendezője Zakariás Zalán volt.

A Franciaországban élő világhírű román drámaíró egyik legfrissebb színpadi művét hozza el a nagyváradi társulat Szegedre november 24-én, vasárnap este 7 órától a Kisszínházba.

A Napnyugat Expressz rendkívüli éleslátással elemzi a Kelet-Európa-sztereotípiákat, s nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát, ahol a legkeményebb dolgokat és meglepetéseket az élet tartalmazza.

Kelet és a nyugat ütközik Matei Vișniec drámájában, amely a Balkán trilógia kötet részeként építi tovább a két világ összemosódásának gondolatát.

(Fotó: Vigh László Miklós / sznsz.hu)

A cím valóban rájátszás: a luxusutazást, az egzotikumot, a kalandvágyat magában hordozó Orient Expressz, a világhírű vonatjárat, keletet hívatott elszigetelt kincsként bemutatni.

A Nyugati Expressz azonban egy másfajta elvágyódást hordoz magában, fényűző álmok helyett az életről szól. Míg az egyik a gazdag nyugatiak örömutazásait szolgálta, a másikon megélhetésükért küzdő emberi csoportok nyomorognak.

A történetben a balkán egy sztereotípiáktól átitatott nyugati elképzelésként mutatkozik meg a filmforgatás jeleneteiben, amelyet kiegészítenek a mindennapok poros valóságáról szóló történet-ékek.

Szereplők: Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Firtos Edit, Gajai Ágnes, Hajdu Géza, Hunyadi István, Kardos M. Róbert, Kiss Csaba, Kiss Tamás, Román Eszter, Sebestyén Hunor, Tóth Tünde, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília, Pitz Melinda.

Rendező: Zakariás Zalán

Fordító, dramaturg: Bereczki Ágota

Díszlet- és jelmeztervező: Andra Bădulescu-Vișniec

Zeneszerző: Boca Hunor Lehel

Az előadást12 éven aluliak számára nem ajánlják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás Szegedi Nemzeti Színház vendégjáték