Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 5. 16:36

Közösségépítés által fejlődhet Sarkad

Sok település sikerének titka, hogy a lakosság erős közösségként működik és a településsel kapcsolatos döntéshozatalba a lakosokat is bevonják. Sarkadon a Közösség felemel! című, EU által támogatott projekt keretében egy innovatív településfejlesztési modell alapján kezdődött meg a lakosság helyi településfejlesztésbe való bevonása. A programnak fontos része a közösségépítés, melynek keretében csapatépítő rendezvényt tartottak a városban.
Hirdetés

2019 augusztus 18-án Sarkadon, a II. Békés megyei Vadász-Horgász Naphoz kapcsolódóan zajlott a Közösség felemel! projekt csapatépítő programja. A program célja, hogy a gasztronómiai és kulturális rendezvényhez szorosan kapcsolódva ösztönözze a helyi közösségi életben való aktív részvételt.

Többféle módon zajlott a lakosság közösségi aktivizálása:

  • Lakossági véleménynyilvánítás: A Sarkadon működő innovációs településfejlesztési modell fontos része, hogy a lakosság véleményét kikérjék a települési társadalmi-gazdasági folyamatokról  és azt a döntési folyamatokhoz felhasználják. Ezért a csapatépítő rendezvényen kérdőívek, irányított beszégletések segítségével a résztvevők elmondhatták véleményüket a településükről. 
  • Kapcsolatépítés a helyi szervezetekkel: Sarkad akkor lehet sikeres, ha a helyi szervezetek egymással és a lakossággal is szoros, jó kapcsolatot ápolnak. A Közösség felemel! projekt közösségi csapatépítő rendezvénye kiváló alkalom volt e kapcsolatok kiépítésére és ápolására a helyi civilek és a lakosság közt egyaránt.
  • Közös élményprogramok: Hasznosak a közösségépítő játékos feladatok, szabadidős programok, amelyek segítik a kikapcsolódást és a közösségi kohéziót. Mindezek illeszkedtek Sarkad főbb jellegzetességeihez - a horgászat és vadászat témaköréhez. 

Sarkadon egy sikeres települési csapatépítő rendezvény valósult meg. A Közösség felemel! projekt felhívta a lakosság figyelmét a közösségi - és társadalmi aktivitás fontosságára. A lakosok megfogalmazhatták véleményüket a településsel kapcsolatban, amelyek hasznos elemei lesznek a településfejlesztésnek. Nem utolsó sorban pedig egy olyan kikapcsolódást nyújtó rendezvény részesei lehettek, ami hozzájárult egy sikeres városi közösség létrejöttéhez.


 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Közösség felemel