Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 19. 19:54 Forrás: hvg.hu

Mészáros Lőrinc testvérének cége tisztíthatja meg a Dögtiszát Szegednél

A gyálai Holt-Tiszából 160 ezer köbméter szennyvíziszapot kell kikotorni, a környékbeliek most attól félnek, hogy a házukhoz közel kerül a kitermelt szennyezett iszap.

Hirdetés

Gyálaréten még Klebelsberg Kunó építtetett strandot a Holt-Tiszán. A kedvelt fürdőzőhely az elmúlt 40-50-évben fokozatosan az ipari termelés áldozata lett. A hvg.hu cikkében az olvasható, hogy a lakosok félnek: a vízpart közelében terítik majd le a kitermelt iszapot. A lakosok azt nem értik, hogy ha az iszap nem veszélyes, akkor miért kell rátenni egy vízzáró betonit réteget.

A lapnak nyilatkozott Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok, aki azt mondta: az iszap leterítéséről készült korábban egy tanulmány, de ezt a város nem tekinti aktuálisnak.

„Szeged városa sem tudja azt, hogy pontosan milyen tanulmány alapján, milyen technológiával és milyen helyen történne meg a kitermelt iszapnak a kezelése. Mi azt szeretnénk, hogy ha egyrészről Szeged városát tájékoztatnák erről, másrészt a lakosságot is tájékoztatnák”

– nyilatkozta a hvg.hu-nak a tanácsnok.

A gond az, hogy az iszap elszállítása és kezelése a legkedvezőbb számítások szerint majdnem tízmilliárd forintba kerül.

„Attól félünk, hogy csöbörből vödörbe esünk. Tehát kimerik a mérgező anyagokat, és szétterítik a környéken” – mondta a hvg.hu-nak Somogyi Zoltán, aki néhány méterre lakik a Holt-Tiszától.

A Dögtisza szennyvíztároló funkcióját a 80-as években megszüntették, de a 90-es években is belefolyt egy közeli sertés- és baromfivágó telep, valamint galvanizáló üzemek és egy gumigyárnak is a szennyvize. Ma már csak némi termálvíz kerül ide, igaz ez engedéllyel. Ezt is megoldaná a rehabilitáció, ami több milliárd forintba kerül.

Októberben derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy 4 milliárd forintot különítettek el a munkára a korábbi 2 milliárd 300 millió forinttal szemben. Ebből 266 milliót használtak fel: az idén májusában Mészáros Lőrinc testvéréhez, Mészáros Jánoshoz került Adept Enviro Kft.-vel kötöttek 12 hónapra szerződést egy tesztprogram végrehajtására, amely segítségével kiderülhet, miként kezeljék a 160 köbméter iszapot.

A cég tevékenységei közé szeptemberben jegyezték be a szennyvíziszap kezelését.

A hvg.hu azt írja: „az, hogy a szegedi projekt maradék négymilliárd forintját ki és hogyan fogja elkölteni, nem világos egyelőre. Addig is, a Szeged déli részén található négy településrész lakói marhatják egymást: a közvetlenül a Feketevíz partján élők a takarítást sürgetik, a gyálarétiek és a hattyasiak meg azért pánikolnak, hogy a grandiózus mennyiségű szennyiszapot az ő ablakaik alá szállítják. Ez utóbbiak már pertársaság alakítását is tervezik arra az esetre, ha a kertjeik végébe kerülne a lerakat, aminek a mennyiségéről a név nélkül nyilatkozó szakember is azt mondta, hogy az országban nincs annyi befogadó hely, ahol ez a hatalmas mennyiségű iszap elférne. A projektért lobbizó politikusok meg azzal fenyegetőznek, ha sokat kekeckednek a lakók, akkor elviszik a pénzt, és marad a pöcegödör.”

A Holt-Tiszáról korábban írtunk hosszabb cikket: Évek óta ígérik a Holt-Tisza rendbetételét a Klebelsberg-telepieknek, eddig mégsem történt semmi – De majd most! Talán.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gyálarét Holt-Tisza Mészáros Lőrinc szennyvíz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés