Hirdetés
Túl a városon 2019. november 19. 13:55 Forrás: MTI

Vádat emeltek Orbán Viktor barátja ellen, mert nem engedett kikötni egy menekülteket szállító hajót

Matteo Salvini büszke tettére, azt mondta, ma is ugyanezt tenné.
Hirdetés

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civilhajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén tizenkilenc napig nem köthetett ki Olaszországban. Matteo Salvini közösségi oldalán úgy reagált, újabb vizsgálat sújtja „a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédéséért”. Hozzátette, neki ez kitüntetésnek számít, „újra ugyanezt tenném” – jegyezte meg a Liga vezetője.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt.

A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója augusztus 20-án este köthetett ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el. A hajón akkor nyolcvannégy menekült volt, a többieket már korábban partra szállították.

A civilhajó olasz vizekre való megérkezésekor Matteo Salvini megtagadta a kikötést. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a menekültek partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását.

A menekültek szétosztására hat EU-tagállam jelentkezett.

Hasonló vádakkal Matteo Salvinivel szemben tavaly is eljárás indult, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át várakozott a szicíliai Catania kikötőjében 177 személlyel, akik nem szállhattak partra. A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz egyház vállalta a menekültek befogadását.

A szicíliai ügyészségek a Diciotti-ügyében is vádemelést kezdeményeztek Matteo Salvinivel szemben. A szenátor Salvini mentelmi jogának visszavonására azonban először februárban a parlament illetékes bizottsága, majd márciusban a felsőház is nemmel szavazott.

Nyitóképünk Orbán Viktor Facebook-oldaláról való.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: menekült Olaszország vádemelés Matteo Salvini