Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Óriási vízmegtakarítás érhető el egy forradalmian új vécékagyló-bevonattal
Színes 2019. november 19. 13:17 Forrás: MTI

Óriási vízmegtakarítás érhető el egy forradalmian új vécékagyló-bevonattal

Jégpályát építettek volna be? Másról van szó!
Hirdetés

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél. A Penn Állami Egyetem tudósai szerint kilencven százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket a BBC News.

A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, ötven öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet.

Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának.

– Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását – hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

Az egyébként megvan, hogy ma van a WC világnapja?

Tényleg...

Nyitóképünk a Fortepanról való.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: WC