Hirdetés
Szegeden 2019. november 19. 11:32

Túl lehet élni a mesterséges intelligenciát?

Az AudMax-esték egyik, ha nem a legnyugtalanítóbb előadása hangzott el hétfőn Kampis György tudományfilozófustól, evolúció- és mesterséges intelligenciakutatótól. A fenti kérdésre rövid és egyértelmű nemmel válaszolt, amihez hozzátette: nem tartja nagy bajnak, hogy nem most fiatal.

Hirdetés

Villamosmérnökként végzett, evolúcióelméletből doktorált, jelenleg a Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont dolgozik Kampis György, aki 2000-ben újrafordította Darwin A fajok eredete című munkáját – mondta el az előadóról Sándor Klára, a bölcsészkar dékán-helyettese. Kampis György korábban ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékét vezette, egészen annak 2016-os megszűnéséig. A tudós jelenleg németországi Kaiserslauternben mesterséges intelligencia kutatással foglalkozik, mellette az ELTE oktatója.

Túl lehet-e élni a mesterséges intelligenciát? – tette fel előadása legelején a kérdést. Szerinte erre a rövid válasz a nem. Úgy vélekedett, hogy mesterséges intelligencia előtti világ (ebbe beleérti még jelenünket) kiszolgálja őt, és valószínűleg a hallgatóságát is. Meglátása szerint a mesterséges intelligencia (MI) 20–25 év múlva fog döntő áttörés elérni.

(fotók: Szabó Luca)

A szoftvertechnológia és a MI-technológiája rohamléptekben fejlődik, ez már tapasztalható. Kampis György szerint történeti visszatekintésben valószínűleg úgy fogalmaznak majd korunkról, hogy a 2020-as évek elején kezdődött meg a MI igazi korszaka. A kutató nem fogalmazta meg, ám szavaiból egyértelműsíthető, hogy korfordulón, korszak határon élünk.

Az MI-t már most használják az orvos- és a jogtudományban. Általa pontosabb, megbízhatóbb diagnózisok készül(het)nek a betegekről,amelyet sommásan aggasztó fejleménynek értékelt. A téma kapcsán több figyelemre méltó megjegyzés tett. Ma még nem váltható ki az orvos, de a fejlődés tendenciája ebbe az irányba mutat. Ezzel párhuzamosan: ma még a szoftver kizárólag segíti a gyógyító tevékenységet, de ez az elkövetkezendő néhány évtizedben alapvetően fog megváltozni.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a témával foglalkozó kutatók sem tudják (nem értik), hogy az MI miért sikeresebb a diagnózisok felállításában, mint akár a legnagyobb szakismerettel és tapasztalattal rendelkező orvosok. Példaként a tüdőröntgenek kiértékelésével kapcsolatos vizsgálatokat hozta. Jogesetek megítélésében is jobb eredményeket érnek el a szoftverek, mint a jogászok – tette hozzá az elmondottakhoz.

Az MI magával hozza az önvezető autókat, ami nem kevesebbet jelent, mint azt: a világszerte alkalmazott sofőrök (teherautó, kamion, busz, vonat, villamos, troli, metro) elvesztik állásaikat. Legkevesebb egymillió ember. Kampis György itt tért rá arra, hogy pontosan milyen fenyegető jövőképet jelent az MI-vel megvalósuló technikai újdonságok. Az emberek döntő többsége elveszíti munkahelyét, mert egy szoftver elvégzi a feladatát.

Az Egyesült Államokban már most tévéműsorok foglalkoznak azzal, mi történik az amerikai társadalommal, ha az emberek tömegesen munkanélkülivé válnak az MI-nek betudhatóan. Szerinte Magyarország egyáltalán nincs felkészülve az előttünk álló évtizedekben lezajló technológiai változások társadalmi hatásainak fogadására és kezelésére. Az Egyesült Államokban futó tévéműsorokhoz hasonlóakat hazánkban hiába keresnénk.

A tudós megosztotta ez irányú németországi tapasztalatait is, amikor elmondta, hogy az ottani társadalomban nagy a félelem az autóiparban bekövetkező átalakulások miatt. Nem kizárólag hivatásos vezetőből kell kevesebb, hanem az elektromos autók alkatrész igénye töredéke a belsőégésű motorokkal működőknek.

Nem nehéz mindebből arra következtetni, hogy az autóipari beszállítók sora fog munka nélkül maradni, és tönkre menni. Az autógyárak összeszerelő-üzemeit pedig ellepik (ez részben már megtörtént) a robotok. A megváltozott körülmények között lényegesen kevesebb szervizre és ott foglalkoztatott munkavállalóra lesz szükség két-három-négy évtizeden belül. Ma már nem is tűnnek olyan nevetségesnek a szövőgépek ellen fellázadó géprombolók, mint az elmúlt évtizedekben – hangzott el az érdekes történelmi utalás.

Fordulóponthoz érkeztünk – hívta fel a figyelmet a kutató, aki elmondta: nem osztozik azok derűlátásában, akik szerint az MI „emberarcú” lesz. Ennek az is a része lenne, hogy az adatgyűjtés és az adatkezelés etikai szempontokra tekintettel lesz. Munkahelyi tapasztalatait megosztva úgy fogalmazott, hogy az MI kutatói semmifajta belátással nincsenek arra, hogy munkájuknak milyen hatása lesz az emberek jövőjére. Etikai szempontok nem merülnek fel az MI-vel foglalkozó tudósok, kutatók gondolkodásában – hangzott el.

Az MI fejlődésének legnagyobb vesztese a harmadik világ lesz, vagyis a kevésbé fejlett ország, amelyek gazdasága az összeszerelésre és a szolgáltatások kiszervezésére épül. (A leírás részben Magyarországra is ráillik – tehetjük magunkban hozzá.) Ezeket a szerepeket a szoftverek veszik át.

Az optimisták szerint az MI közel annyi új munkahelyet fog teremteni, amennyit megszűntet, de Kampis György többször hangsúlyozta: nem osztja ezt a véleményt. Szerinte olyan világ jön majd létre, amelyben általános lesz a munkanélküliség, az emberi tudás a legtöbb vonatkozásban leértékelődik, mert a munkaerő-piacon nem hasznosítható. Ugyanakkor rengeteg szabadidővel fognak rendelkezni az emberek, akik egyre hosszabb ideig fognak élni. Mindehhez hozzátette, hogy kételyei vannak, hogy a munkanélkülivé vált tömegek bekapcsolódnak-e az átképzésbe. E nélkül pedig újrafoglalkoztatásunk nem képzelhető el.

Nem szabad specializálódni – válaszolta a kutató arra a kérdésre, mit kell tanulni, ha felkészülten szeretnénk várni a technológiai átalakulást. Az alapok nem változnak, vagyis a matematika és a fizika – tette hozzá. Ezeket kell megtanulni, mert ezekből nyerhető piacképes tudás. Ezek mellett az irodalom és a művészetek azok a területek, amelyek tanulása és elsajátítása a jövőben ajánlott.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AudMax esték mesterséges intelligencia Szegedi Tudományegyetem SZTE