Hirdetés
Szegeden 2019. november 19. 11:20

Kifizeti év végéig a hulladékgazdálkodás tagi kölcsönét Szeged

Főként a költségvetéssel kapcsolatos előterjesztések kerültek a közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága elé a kedd délelőtt ülésen, amelyen elhangzott, új uniós pályázatok beadását tervezi az önkormányzat.

Hirdetés

Harkai István alezredes, városi rendőrkapitány Varga Zoltán alezredes kinevezését javasolta a Röszkei Rendőrőrs élére. Varga korábban ellátta már ezt a feladatot, és a szegedi kapitány szerint ezért is ő a legalkalmasabb a poszt betöltésére. A jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság támogatta az alezredes kinevezését erre a fontos posztra.

Az önkormányzat költségvetésének második számú módosítása kapcsán Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester a következőket mondta: „A városi büdzsé nullás, ami azt jelenti, hogy megegyezik a kiadási és bevételi oldalak főösszege. Ugyanakkor figyelembe kell venni a stabilitási törvény rendelkezéseit, amelyek szerint év végéig törleszteni kell a városi cégek folyószámlahiteleit.”

Ez egy cég esetében aktuális, ugyanis a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. kénytelen volt önkormányzati kezességvállalás mellett hitelt felvenni, hogy a cég működőképes maradjon. A szolgáltató azért maradt bevétel nélkül, mert az állami kukaholding rendszeresen késve utalja át a lakosságtól beszedett szolgáltatási díjat, ezért a helyi hulladékgazdálkodási cég a működőképesség fenntartása érdekében hitelből finanszírozza már évek óta az így keletkezett hiányt.

Jelenleg 350 millió forintos tagi kölcsön kiegyenlítésére van szükség, ami az év végéig meg fog történni. Szécsényi Rózsa emlékeztetett rá, a hivatalosan Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek hívott állami cég úgy sakkozik a bevételeivel, hogy a nagyvárosokban keletkező nyereségét a kistelepüléseken képződő vesztéségnek a kiegyenlítésére fordítja. Így tulajdonképpen Szeged, Budapest, Pécs és a többi nagyobb város finanszírozza a veszteséges szemétszállítást a kisebb településeken.

A város ugyanakkor a költségvetésében tartalékot is képzett, hiszen az önkormányzati választások után a kormány láthatóan forrásmegvonással igyekszik destabilizálni az ellenzékivé váló településeket. Erre a válasz főként az lehet, ha ezek az önkormányzatok a saját lábukra állnak, és nem hagyják magukat zsarolni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jogi Bizottság közgyűlés Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Szécsényi Rózsa Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.