Hirdetés
Túl a városon 2019. november 18. 13:38 Forrás: MTI

Országszerte 410 akcióval hívják fel a figyelmet a héten a hulladék csökkentésére, köztük Szegeden is

Közel duplájára nőtt – a tavalyi 226-ról idén 410-re – az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a hulladék keletkezésének megelőzését segítő akciók száma. Szegeden 9 helyszínen szerveznek valamilyen programot.

Hirdetés

Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, a minisztérium kiemelt feladatként tekint a fenntarthatóság megismertetésére és érvényesítésére, hogy az a mindennapjaink természetes részévé váljon.

A rendezvénysorozat a hulladék keletkezésének csökkentésével, újrahasznosításával összefüggő gyakorlatok bemutatására szolgál.

Az államtitkár szerint a kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok, a közösségek és a civil szervezetek felismerjék, „közös jövőnk van közös felelősséggel”. Feladatunk, hogy unokáinknak úgy adjuk át a számunkra is kölcsönkapott Földet, hogy az nekik is élhető maradjon – mondta.

Kifejtette, a hulladékgazdálkodás az Európai Unióban kiemelt területnek számít, ezért számos eszközzel támogatják a körforgásos gazdaságra való áttérést. Mindezt többek között azért teszik, mert míg a jelenlegi rendszer arra épült, hogy a „terméket legyártjuk, felhasználjuk és eldobjuk”, a körforgásos gazdaságban nem keletkezik hulladék, hiszen a ma termékeit a jövő alapanyagainak tekintik.

A Föld erőforrásai végesek, emiatt Európának és az unió tagállamainak kettős kihívással kell szembenézniük, egyrészt ösztönözniük kell a növekedést a munkahelyteremtés és a polgárok jóléte miatt, másrészt a növekedésnél szem előtt kell tartaniuk a fenntarthatóságot is – mondta Boros Anita.

A tíz éve indult kezdeményezés egyre népszerűbb.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 30 ország jelezte részvételét az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a programok száma a 2018-as 14 300-ról idén 16 500-ra emelkedett.

Szegeden kilenc helyszínen, többek között a Tisza-parti általános iskolában, a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában, a Rókus II. általános iskolában  és a Somogyi könyvtárban, szerveznek a kezdeményhez csatlakozva programokat.

A pontos helyszíneket és programokat itt nézhetik meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: akció Európai Hulladékcsökkentési Hét környezetvédelem szelektív hulladékgyűjtés természetvédelem