Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 18. 10:35 Forrás: hrportal.hu

Nagy bajban van a természettudomány oktatása, több száz tanár hiányzik

Egyre nehezebb helyzetben vannak az iskolák, mivel több száz természettudományos szakos tanár hiányzik. Egyre kevesebb fiatal választja a fizika- és kémiatanári pályát, így nincs utánpótlás, sokan pedig az alacsony bérek miatt hagyják el a katedrát.

Hirdetés

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, az InfoRádiónak elmondta szinte minden területen tanárhiány van, de elsősorban a természettudományi végzettségű tanárokból, azaz kémia- és fizikaszakosokból van egyre kevesebb. A szakszervezet szerint több százra becsüli a hiányzó természettudományos végzettségű pedagógusok számát. Óriási problémát jelent, hogy egyre kevesebben választják ezt a pályát, mert inkább mérnöknek mennek, hisz az sokkal jobban fizet.

Az elnök kiemelte, egy kezdő, egyetemi végzettségű tanár fizetése 134.900 forint, egy több évtizede pályán lévő kémiatanár pedig nettó 220-250 ezer forintot kereshet. Mint elmondta, a legnagyobb mestertanárok bruttó 500 ezer forintot is kereshetnek, de egyre kevesebb ilyen pedagógus van.

Szűcs Tamás azt is hangsúlyozta, a kormány oktatással kapcsolatos intézkedései és az emiatt megváltozott környezet sem ösztönözi a fiatalokat arra, hogy a tanári pályát válasszák.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizika oktatás Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tanár tanárhiány kémia természettudományok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés