Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Európai egészségügyi minimumszolgáltatás kell, hogy garantálja a magyar betegbiztonságot
Szegeden 2019. november 17. 13:45

Európai egészségügyi minimumszolgáltatás kell, hogy garantálja a magyar betegbiztonságot

Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője vállalta, hogy ebben a parlamenti ciklusban leteszi az uniós döntéshozók asztalára az európai egészségügyi minimumszolgáltatás kereteit, mert szerinte csak ez garantálhatja a magyar betegbiztonságot.
Hirdetés

A politikus által kezdeményezett konzultáció során egyértelművé vált, hogy az egészségügy fejlesztése, a betegbiztonság megerősítése az emberek egyik elsődleges elvárása. Éppen ezért lett Ujhelyi tagja az Európai Parlament ezzel a területtel foglalkozó szakbizottságának,hogy megfeleljen ezeknek az elvárásoknak és megalkossa az európai minimumprogram

„Büszkén jelentem, hogy máris számos támogatóm és szakmai szövetségesem akadt ebben a nem mindennapi feladatban. Nemcsak hazai, de nemzetközi egészségügyi civil- és szakmai szervezetek jelezték megkeresésemre, hogy készek megosztani tapasztalataikat és javaslataikat a közös munkában, de ugyanígy partnerre találtam már több uniós tagország egészségügyi miniszterében is, akik szintén nyitottnak mutatkoztak a javaslat iránt.

Határozott álláspontom, hogy tarthatatlan az egészségügyi ellátórendszerek egyensúlytalansága az Unióban. Tarthatatlan, hogy európai polgárok egészségi állapota és életminősége konkrétan azon múlik, hogy az Unió melyik tagországában élnek. Tarthatatlan, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása miatt súlyos szakemberhiány veszélyezteti az ellátást a keleti régiókban. És tarthatatlan, hogy az egészségügy szervezését tagállami hatáskörben hagyva az Unió csak megvonni tudja a vállát az egyes tagországokban uralkodó siralmas állapotok miatt. Meg fogjuk teremteni ezt a minimumszolgáltatási keretrendszert és – ha már a magyar kormány számára az egészségügy csak másodlagos terület – ezzel fogjuk garantálni a magyar betegbiztonságot is! Meg fogjuk csinálni!” –írja a politikus a szokűsos vasárnapi nyílt levelében.

Véleménye szerint az illiberális kormánytól csak a kamu propagandára futja az ügyben. A levélben kiemelte azokat az elmúlt napokban nyilvánosságra került információkat, amely szerint a hivatalos adatok alapján tavaly többen haltak meg kórházi fertőzés miatt, mint autóbalesetben.

„Az OECD jelentése alapján kimondható: százezrek nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz hazánkban. Ugyancsak nemzetközi jelentések alapján tudjuk, hogy magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot. És, ha még ez sem lenne elég: az elmúlt napokban bukott ki, hogy van olyan szakrendelő, ahol már az időpontfoglaláshoz is csak időpontot lehet kapni. Abszurd, mindez Európa közepén. Ezen fogunk változtatni az egészségügyi minimumszolgáltatás uniós szintű megteremtésével. A munkát megkezdtük, a keretrendszer alapjait a szakmai szervezetekkel közösen már formáljuk. Hosszú menetelés lesz, de az első lépéseket már megtettük.” – zárja nyílt levelét Ujhelyi István.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Ujhelyi István egészségügyi minimumszolgáltatás Európai Parlament