Hirdetés
Túl a városon 2019. november 16. 14:00 Forrás: Szegedi Tükör

Heuréka!

Ezt kiáltotta örömében Arkhimédész egy közfürdőben, amikor rájött, hogy minden vízbe mártott test annyit veszít súlyából, amennyi az általa kiszorított víz súlya. A legenda szerint Arkhimédész annyira boldog volt a felfedezéstől, hogy anyaszült meztelenül végigrohant az utcán.
Hirdetés

Heuréka.

Ezt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, amikor megkérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy lemondott a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt a polgármesteri címről. Ennyit mondott csupán. Azt nem árulta el, nem részletezte Gulyás, hogy mire jött rá Borkaival kapcsolatban. Nagyon úgy tűnt, nem érte váratlanul a hír, mert nem a tipikus ahaélmény, hanem az a „ez is megvan” blazírt heurékázása látszott rajta, ami nem meglepő, hiszen már a botrány kipattanása óta készült erre a Fidesz.

Hogy akkor mégis mire kellett harminchárom nap?

Sokak szerint a lopások nyomainak eltüntetésére.

Ami biztos: Gulyás bekerült heurékázásával a rendszerváltás óta keletkezett, klasszikus politikai szállóigéket tartalmazó nagykönyvbe Kóka János pannon pumája, Gyurcsány böszmesége, elkúrása és öregecskedő felesége, Simicska hírhedt O1G-je mellé. De egyetlen szavas reagálásával versenyre kelhet nagyotmondó főnöke dakota közmondásaival, boldog karácsonyozásával, helló, röfizésével, az oszt’ jó napotról nem is szólva.

A heurékázással azonban – akármennyire is szeretnék – nem tudják elfedni a Borkai-ügy lényegét, amelyről már a kezdetektől fogva ír a blogján a botrányt kirobbantó, magát az ördög ügyvédjének nevező ismeretlen. A győri polipról – a polgármesterről és szűk köréről, amely, állítása szerint, tíz éven át működtette a Fidesz vezette Győrben a pénzszivattyút. A blog bejegyzése szerint Borkaiék behálózták a megyeszékhelyet, és nagyjából egymilliárd forintot loptak ki évente a városból, és vittek külföldre. Az ördög ügyvédje legutóbb arról írt blogján – idézem –, hogy „pontosan tudom, mennyit és hogyan harácsoltak össze, és azt is, miként tették, és azt is, hol van a vagyon. Azt ígértem, egyesével fogjuk kiszedni a téglákat a falból, és lám, pár tucatot egyből ki is szedtünk. A fal beleremegett, de még messze van attól, hogy ledőljön.” Borkai lemondása kapcsán pedig azt jegyezte meg a magyar Mély Torok, hogy „ismerlek, tudom, hogy csak azért vetted fel a polgármesteri mandátumodat erre a kis időre, hogy megpróbáld eltüntetni a lopásaid nyomait. Azt is tudom, soha nem mondanál le, ha erre a Fidesz vezetői nem kényszerítenének.”

A győri polgármester háttérbe vonulásával azonban nem került, nem kerülhet pont a történet végére. Most a hatóságokon, az Állami Számvevőszéken és a rendőrségen lenne a sor, hogy kivizsgálja a korrupciógyanús ügyleteket. Ki kell, ki kellene deríteniük, milyen bűncselekmények történtek, valóban lopott-e milliárdokat Borkai Zsolt a regnálása alatt az általa vezetett várostól. Normális országban nem maradhatna el a felelősségre vonás, de szkeptikus vagyok. Mert itt élek.

Pár napja választotta meg a parlamentben a fideszes kétharmad újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek Polt Pétert, aki az elmúlt évtizedben a Fideszhez köthető, nagy botrányt kavaró ügyekben – lásd: Elios- vagy Pharaon-ügy, hogy csak a legismertebbeket említsem – soha semmit nem talált gyanúsnak.

Pedig úgy indult ez az évtized, hogy a fideszes Pokorni Zoltán 2010 tavaszán még arról beszélt, azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni. „Aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét!” – figyelmeztetett Pokorni. Ez is szállóige lett. Mint a heuréka.

Z. Molnár Tibor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely jegyzet Szegedi Tükör