Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • 23 millió helyett 2 millió forinttal támogatja a szakminisztérium a Móra-múzeum egyik kiállítását
Művház 2019. november 15. 14:29

23 millió helyett 2 millió forinttal támogatja a szakminisztérium a Móra-múzeum egyik kiállítását

Nem lesz egyszerű kialakítani belőle a látványtárat. Fogas Ottó: „Ez szinten tartásra elég, jövőre újra pályázunk.”

Hirdetés

Nyáron írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az idei Kubinyi Ágoston Programot, amelyre a múzeumokat fenntartó önkormányzatok pályázhattak. Beadta a pályázatát Szeged is, a Móra Ferenc Múzeum egy önkormányzati látványtár kialakítására kért 23 millió 500 ezer forint támogatást, másodszor.

Nem kapott. 2 millió forintot ítélt meg Kásler Miklós minisztériuma.

A Magyar Hang végignézve a döntéseket megjegyzi, „egészen véletlenül” azokon a településeken, illetve fővárosi kerületekben kaptak a kértnél sokkal kevesebb támogatást, ahol az önkormányzati választáson az ellenzékiek nyertek. Vannak olyan intézmények is, amelyek egy forint támogatást nem nyertek el.

Kerestük a pályázat eredményével kapcsolatosan a Móra Ferenc Múzeumot, Fogas Ottó igazgató azt mondta, évről évre úgy pályáznak a magyarországi múzeumok, hogy tudják, nagy valószínűséggel (sokkal) kevesebb támogatást kapnak, mint amit kérnek.

Fogas Ottó: Hiszek abban, nem akar minket büntetni a minisztérium (fotók: Iványi Aurél)

– A látványtárra először tavaly pályáztunk, akkor 30 millió forintot kértünk, 12 milliót kaptunk meg. Közgyűlési döntés van arról, hogy tíz százalék önerőt biztosít Szeged közgyűlése ehhez a pályázathoz, meg is kaptuk az önkormányzattól a 3 millió forintot, így tavaly 15 millió forintból elkezdtük a kiállítás megvalósítását, tudva, készülve arra, hogy idén újra pályázunk. Elkezdtük építeni az infrastruktúrát: vitrineket javítottunk ki, illetve vásároltunk újakat is. Szeged közgyűlése idén 2 millió 700 ezer forintot biztosított a látványtárra, ehhez kaptuk a 2 millió forintot az EMMI-től. Ez semmi másra nem elég, csak arra, hogy valahogy szinten tartsuk az elkezdett látványtárat, ami most körülbelül 30 százalékos készültségben van. Jövőre újra beadjuk a pályázatot

– mondta Fogas Ottó, aki azt is megjegyezte, annak idején a régészeti látványtár is hasonló körülmények között, két körben készült el. A Móra Ferenc Múzeum vezetője, hisz abban is, hogy az EMMI a mostani döntésével valóban a szinten tartást biztosítja, és nem büntetni akarja az általa vezetett intézményt.

– Más múzeumoknál is, ahol kétmillió forintot ítéletek oda, ebben bízok. Hogy a jövő évi Kubinyi-pályázatnál majd sokkal többet kapunk – mondta Fogas Ottó.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI Kásler Miklós Móra Ferenc Múzeum pályázat támogatás Fogas Ottó Kubinyi Ágoston Program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés