Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 15. 12:23

Fodor Antal: Legjobb tudásom szerint fogom ellátni a posztot

Vagyongazdálkodási tanácsnoknak választották Fodor Antalt, aki az Összefogás Szegedért színeiben megnyerte az önkormányzati választást a 2-es számú (Kiskundorozsma- Béketelep) egyéni választókerületben, így tagja lett Szeged város közgyűlésének. A vele készített interjúban elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen feladatokat kell ellátnia tanácsnoki minőségében. Emellett arra is rákérdeztünk, milyen tervekkel, elképzelésekkel látott munkához, milyen tapasztalatokat gyűjtött eddig.

Hirdetés

– Eddig nem vett részt a helyi politikában, kevesebben ismerik Önt, mint politikus társait. Mit fontos tudni Fodor Antalról?

– Szegeden születtem, itt végeztem a jogi karon 2011-ben. Jogászként dolgozom, alapvetően ingatlanokkal kapcsolatos ügyeket és céges követeléseket viszek, valamint polgári joggal foglalkozom.

– Mennyire érte meglepetésként, hogy vagyongazdálkodási tanácsnoki posztra jelölték?

– Egyáltalán nem számítottam rá, hogy Botka László polgármester engem bíz meg ezzel a rendkívül széleskörű és komoly feladattal. A választások ideje alatt éppen elég volt a kampánnyal foglalkozni. Arra koncentráltam, hogy minél több emberrel találkozzam és összeállítsam a körzetemmel kapcsolatos feladatlistát. Új képviselőként teljes meglepetés volt számomra a polgármester döntése. Ő az ingatlanjogi jártasságomat emelte ki, amikor alkalmunk volt átbeszélni, hogy miért rám esett a választása. Természetesen megköszöntem neki a bizalmat és biztosítottam afelől, hogy a legjobb tudásom szerint fogom ellátni a posztot.

– Milyen feladatokat kell ellátnia vagyongazdálkodási tanácsnokként?

– A legfontosabb feladat, hogy felvegyem a kapcsolatot a városi cégek vezetőivel és megismerjem a cégek gazdálkodását. Szécsényi Rózsa alpolgármester asszonnyal már elkezdtük a munkát. Az ő gazdasági szemléletét jogi oldalról fogom kiegészíteni. A cégek vezetőit együtt fogjuk meghallgatni és beszámolóikat áttekinteni. A polgármester kérésére kifejezetten nagy figyelmet fordítok az IKV Zrt-re. A város vagyongazdálkodásának egy jelentős része az IKV Zrt. gazdálkodását jelenti.

– Nyilván túl van az ismerkedésen, ami új munkakörét illeti. Milyen állapotban találta a város vagyonát? Milyennek ítéli meg az önkormányzat elmúlt évekbeli vagyongazdálkodását?

– A cégvezetőkkel való ismerkedés még tart. Az eddig szerzett ismereteim szerint abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy Szeged gazdálkodása a vagyon tekintetében alapvetően rendben van. Ez – meglátásom szerint – alapvetően három körülménynek köszönhető. Az első, hogy a város legfelsőbb vezetése gondos e tekintetben és az önkormányzatot költségvetési szigor jellemzi. Nincsenek adóssághalmok a költségvetésben és igyekszünk tartani a kitűzött célokat. Össze sem lehet hasonlítani a helyzetet a főváros vagy más megyei jogú városok helyzetével, ahol közel sem ilyen kielégítő a helyzet. A második lényeges körülmény az általánosan jó gazdasági környezet, amely láthatóan hamarosan véget ér. A harmadik pedig az, hogy a Fidesz nem tudta betenni a lábát Szegedre. Ez utóbbi körülmény a város lakóinak köszönhető, akik kiálltak mellettünk választásról választásra. Ezért köszönet illeti őket és az a minimum, hogy a legnagyobb gondossággal és becsülettel kezeljük azt az önkormányzati vagyont, ami Szeged közösségéé.

– Milyen tervekkel, elképzelésekkel vágott neki öt éves munkájának?

– A rövid távú célokat az előbbiekben elmondtam: szeretném részletesen megismerni a cégek gazdálkodását. Középtávon el kell készíteni azokat a jelentéseket, amelyeket a polgármester és a közgyűlés elé tárok. Ezek alatt azt értem, hogy fel kell venni a kesztyűt az esetlegesen előforduló pénzügyi lazasággal szemben. Résen kell lenni, hogy a gazdasági konjunktúra ne homályosítsa el a pénzügyi gazdálkodás szigorát. A városnak az az érdeke, hogy a jó gazdasági helyzetben is jól gazdálkodjunk.

Szeretném, ha meg tudnánk oldani a sétáló belváros koncepcióját, de ehhez elengedhetetlen az autók parkolóhelyeinek megoldása. Én ahhoz az elvhez ragaszkodom, hogy ha lezárunk egy utcát az autók elől, akkor a megszűntetett parkolóhelyek helyett a közelben új parkolóhelyeket létesítsünk. Mindegy, hogy a föld alatt vagy a felszínen létesítünk parkolóhelyeket, de az autósok érdekeit is szem előtt kell tartani. Ez a belvárosi üzlettulajdonosok érdekeit is érinti, mert ha az autósok nem tudnak leparkolni, akkor vevőik sem lesznek. Ezért is ragaszkodom ahhoz, hogy ha sétálóutcát alakítunk ki – és ezt természetesen én is támogatom – akkor a parkolóhelyekről is gondoskodjunk.

Másik nagy feladat az erdőtelepítés, ami annyiban vagyongazdálkodási feladat, hogy elő kell teremteni azt a forrást, amiből földterülethez tudunk jutni a telepítésekhez, valamint maga a telepítés is pénzbe kerül. Fontosnak tartom, hogy a város találja meg azt a lehetőséget, amivel a környező külterületi termőföldek tulajdonosait erdőtelepítésre tudja ösztönözni. A polgármesterrel és az  Összefogás Szegedért Egyesülettel közösen ígértük meg a szegedieknek a véderdő telepítését. Én ezt lelkiismereti kérdésnek tekintem. Az utánunk következőknek már nem lesz lehetősége bepótolni, amit mi elmulasztottunk. Ebben a városvezetés felelőssége óriási. Szeretném, ha Szeged ebben is az élen járna, mint annyi mindenben.

A Tisza hihetetlen adottság a városnak. A régi szegedieknek voltak szabadstrandjaik. Ezek a szabadstrandok: a Lapos, a Sárga és a FOKA mára elveszítették régi vonzerejüket. Azt szeretném, ha ezek a helyek megújulnának. Algyő és Csongrád már elöl járnak a tiszai strandok felújításában. Ebben nem maradhatunk le mi sem.

– Miket lát új feladatkörében legsürgetőbben megoldandó feladatnak, feladatoknak?

– A vagyongazdálkodás egészét tekintve épp zajlik a feladatlistám összeállítása. Szeretnék tisztán látni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudjam jelölni a legsürgetőbb feladataimat.

A körzetem egyik legsürgetőbb feladata a járdák felújítása. Többet kell költeni a járdáinkra, hogy utolérjük az amortizáció mértékét. Ebben tervezek egy járda igény felmérést, hogy egy csomagban tudjam érvényesíteni ezeket az igényeket.

Hamarosan megújul az Izabella-híd és a dorozsmai körforgalom közötti bicikliút. A biciklis közlekedés nekem is szívügyem.

A Liliom Lakókertben égetően fontos kérdés a csapadékvíz elvezető puffertározó megépítése, amelyet igyekszem előmozdítani. Sajnos ez nem csak a városon múlik.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fodor Antal tanácsnok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés