Szegeden 2019. november 14. 16:23

A megelőzés az első lépés a cukorbetegség elleni küzdelemben

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben kezdeményezte, hogy minden évben november 14. legyen a cukorbetegség világnapja, ezzel tisztelegve Frederick Banting, az inzulin felfedezője előtt. A Senior Centerben csütörtökön délután a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete tartott szakmai napot ebből az alkalomból.

– Mivel a cukorbetegek száma hosszú évek óta világszerte emelkedik, mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az emberek komolyan vegyék a szűréseket – mondta a rendezvény előtt Nagy Ildikó, aki április óta vezeti a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesületét. Az idén nemzetközivé vált a Diabétesz Napi rendezvényük, hiszen eljöttek a Szabadkai Cukorbeteg Egyesület képviselői is, akikkel nyáron vette fel a kapcsolatot a szegedi szervezet.

(fotók: Szabó Luca)

Holzinger Gábor szakvezető főorvos 1992-ben egyik alapítója volt a szegedi cukorbetegeknek létrehozott első egyesületnek. Rövid köszöntőjében emlékeztetett arra, ez a betegség sajnos kortünet, de szerencsére egyre többen ismerik fel a megelőzés fontosságát. Nagy Ildikó ehhez hozzátette, népszerűsíteni kell az egészséges életmód, a diéta, valamint a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát. Ha az állapotfelmérések alapján szükségessé válik, akkor életmódot kell váltani, akár már 25–30 évesen is.

Az idősebbek ugyanis tisztában vannak a cukorbetegség veszélyeivel, rendszeresen járnak szűrésekre, felülvizsgálatokra, és általában tudják is, hogyan védekezhetnek e népbetegség szövődményei ellen. A fiatalok azonban nem veszik elég komolyan se a szűréseket, se a szükséges lépéseket. Nagyon nagy kockázati tényező például az elhízás és a mozgáshiány. Emellett a fiatalok jelentős része cukros üdítőket iszik, és egészségtelen zsíros ételeket fogyaszt, így növelik a betegség kialakulásának esélyeit.

A szabadkai delegációval érkező Bartol Valéria Diabétesz és a mozgás című előadásában főként arra figyelmeztetett, nem elég csak az orvosi utasítások egyik felét betartani. Vagyis, aki csak diétázik, de nem mozog eleget, illetve, aki sokat mozog, de fittyet hány az étrendjére, nem érhet el átütő eredményt.

Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmódváltás szükségességét a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható. A 2-es típusú cukorbetegség ötven százaléka megelőzhető lenne az International Diabetes Federation állítása szerint. Az első lépés a megelőzésben a rizikófaktorok megismerése. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiája elsősorban az egészséges táplálkozásra, a mozgásra és egyéb egészségfejlesztéssel kapcsolatos szokások kialakítására összpontosít.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cukorbetegség egészség egészségügy Senior Center