Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 14. 15:52

Visszaveszi a vásárhelyi önkormányzat a Lázár-féle vadászkastély útját

Az már biztos, hogy megszünteti a batidai vadászkastélyhoz vezető út elbirtoklását a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Az út sorsa még nem dőlt el, több megoldásról is tárgyaltak a képviselők és Márki-Zay Péter polgármester a csütörtöki közgyűlésen.

Hirdetés

Slágertéma volt az elmúlt másfél évben a Hódmezővásárhelyhez tartózó Batida területén lévő vadászkastély ügye. Az ingatlan akkor kapott országos figyelmet, amikor kiderült: a vadászat nagy szerelmesének számító Lázár János családjának földjei övezik a kastélyt, de Lázár azt hangoztatta, hogy nincs köze hozzá. A vadászkastélyt birtokló Grosswiese Zrt.-nek több tulajdonosa volt, köztük az a Kulik Ernő, aki jó kapcsolatban áll Lázárral. Kulik később annyi részvényt adott el, hogy tulajdoni hányada 50 százalék alá csökkent, ekkor lett tulajdonos Lázár János 8 százalékkal.

A balhé akkor tört ki, amikor Márki-Zay Péter polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Lázár és köre által vadászházként emlegetett, a köznyelvben viszont vadászkastélyként ismertté vált ingatlanhoz vezető utat egyszerűen kerítéssel és kapuval a kastély területéhez „csatolták”. Az elbitorlásból politikai vita lett, a korábbi fideszes közgyűlési többség nem hagyta, hogy a polgármester visszavegye az utat.

Most viszont 5 fideszesre 10 ellenzéki jut a vásárhelyi közgyűlésben, így könnyen visszaveheti az utat a város a Grosswiese Zrt.-től, és így Lázáréktól.

A csütörtöki közgyűlésen három megoldási javaslattal állt elő Márki-Zay Péter:

  • eltakarítják a kaput és az utat és visszaveszik az utat
  • megpályáztatják, eladják, ami egyszeri bevételt jelent, valamint évente mintegy 500 ezer forint ingatlanadót is be tudnak szedni az út után
  • visszaveszik, majd bérbe adják az utat a Grosswiese Zrt.-nek. Így maradhat a helyén a kerítés és a kapu is.

Úgy néz ki, hogy az utóbbi lehetőségre van a legnagyobb esély.

Márki-Zay Péter bejelentette: az általa „ellopott kastélyút” címen jegyzett történet ügyében korábban tárgyalt Soós Gáborral, a Grosswiese Zrt. jogi képviselőjével, aki elfogadhatónak tartotta a havi 100 ezer forintos bérleti díjat az útért. Ez évente 1,2 millió forintot jelentene az önkormányzatnak.

Érdekesség, hogy a Lázár-féle vadászkastély tulajdonosai úgy „bitorolták el” az utat kerítéssel és kapuval, hogy az út aszfaltozásáról semmilyen számlát nem tudtak mutatni, így a vásárhelyi városvezetés egyelőre azt sem tudja, ki tartozik kompenzációval az önkormányzatnak.

Ez az út vezet a vadászházkastélyhoz (fotók: Vásárhely Express)

Fideszes képviselő: nem zavart senkit a kerítés

A korábbi közgyűléseket némiképp felidézve kisebb vita is kialakult az útról. Krupiczer Ferenc, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület képviselője azt mondta, ilyen mértékű „elbitorlás” még nem történt Magyarországon, ezért muszáj valamiféle szankciót kiróni a vadászkastély tulajdonosaival szemben. Igaz, az út használatától nem tiltaná el Lázár Jánosékat, a bérbeadást támogatja. A képviselő azzal érvelt, hogy ha nem szankcionálnak, akkor a jövőben bárki megpróbálhatna utakat „elbitorolni” az önkormányzattól.

Megszólalt az ügyben Cseri Tamás, fideszes képviselő is. Cseri arra kérte a polgármestert, hogy tisztázza, melyik megoldást támogatja, mert e nélkül nem tudják eldönteni, mi legyen az úttal. Cseri megvédte Lázárékat. Azt mondta: erős kifejezés eltulajdonításról beszélni, mert az utat más nem használta. Szerinte semmi értelme annak, hogy az önkormányzat megtartsa az utat, hiszen zsákútról van szó, más nem tudja használni. „Mivel már több mint egy éve ennek a tulajdonosnak a birtokában van, ezért jogi problémát is felvetne a kerítés lebontása, hiszen ebből pereskedés lenne” – jósolta a fideszes képviselő.

Krupinczer Ferenc úgy látta, abból kell kiindulni, hogy kié volt az út. Ugyanakkor jogi és erkölcsi kérdésről van szó, mert az utat mégiscsak jogtalanul vették el az önkormányzattól. Krupinczer emlékezetett: az is kérdéses egyáltalán, hogy a kerítést jogszerűen építették-e vagy sem.

Márki-Zay Péter a vita hevében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogsértés megszüntetése az elsődleges cél, az út hasznosítása csak ezután következhet. Szerinte a logikus gazdasági hasznosítás a bérbeadás lenne, de el is lehet adni.

Az sem mellékes a polgármester szerint, hogy a helyi közfelháborodás miatt többen azt mondják: el kell bontatni a kaput, és köztulajdonba kell venni az utat. „Ez anyagi szempontból nem szolgálja az önkormányzat érdekeit” – tette hozzá Márki-Zay Péter. Azt is elmondta, ha eladják, akkor évi 500 ezer forint ingatlanadóhoz jutna az önkormányzat az egyszeri bevétel mellett. Az útért viszont nem számíthatnak túl sok pénzre.

Ekkor állt fel Cseri Tamás és mondta azt, hogy, ha nem a bérbeadás és az eladás mellett döntenek, akkor az súrolja a hivatali visszaélést, hiszen az eddigi gyakorlat alapján mindig odaadták az ilyen bekötőutakat annak, aki kérte. Cseri szerint most viszont csak Lázár János személye miatt nem adnák át, ami egyértelmű politikai döntés lenne. Sőt, azt is hangsúlyozta, hogy az út elvételével nem sérültek a vásárhelyiek jogai, az út a TSZ-es időkben is lezárt út volt.

Mester János Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület képviselője arra hívta fel Cseri Tamás figyelmét, hogy korábban mindenki kérvényezte az utat az önkormányzattól, a vadászkastély ügyében nem érkezett kérvény, az utat egyszerűen kisajátították.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lázár János Márki-Zay Péter Batida Fidesz Grosswiese Zrt. Hódmezővásárhely közgyűlés vadászház vadászkastély

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés