Hirdetés
Hirdetés
Tudomány 2019. november 13. 15:34

Feleannyi kézfertőtlenítő fogy a magyar kórházakban, mint az uniós átlag

Összesen 541-en haltak meg tavaly kórházi fertőzésekben a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint. A kormány erre azt mondja, a magyar halálozás az uniós átlag alatt van.

Hirdetés

Nyilvános a 2018-as kórházi fertőzésekről szóló jelentés. Igaz, tíznapos csúszással, de elkészült vele Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kevés fertőtlenítő fogy, és nőtt a fertőzések száma – derül ki a jelentésből.

A TASZ értelmezése szerint összességében romló mutatók jellemzik a Nemzeti Népegészségügyi Központ kórházi fertőzésekre vonatkozó jelentését. Míg 2017-ben 106 járvány volt a magyar egészségügyi intézményekben, addig tavaly 133-et jelentettek.

Azt is írják, hogy mintegy 15 ezren fertőződtek meg és 541-en haltak meg kórházi fertőzésekben tavaly. A TASZ szerint abból is látszik, baj van, hogy úgy nőtt a fertőzés miatt elhunytak száma, hogy kevesebb beteget kezeltek Magyarországon.

Ennél is nagyobb baj, hogy meredeken nőtt a multirezisztens, tehát az ellenállóbb kórokozók okozta fertőzések száma. 2013-ban tízezer főre 19,3 ilyen fertőzés jutott, tavaly ez a szám 28,1 volt, ami több mint 68 százalékos növekedés. Számokra levetítve ez azt jelenti, hogy tavaly 5442 eset volt, 500-zal több, mint 2017-ben, tehát éves vizsgálatban is romlott ez az adat.

Nincs megelégedve a jelentés közérthetőségével a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ szerint még mindig a szakmának, és nem a nagyközönségnek készült az összeállítás.

Bélfertőzéses esetből 5549-et regisztráltak. A legnagyobb bajt viszont a vérmérgezések jelentik: 2017-ben 18,2 eset jutott tízezer betegre, 2018-ban viszont 21,2. Ráadásul a tavalyi 4060 esetből 86-nál meg is erősítették, hogy emiatt halt meg a beteg.

A TASZ kiemeli, hogy a fertőzések száma valószínűleg több lehet a jelentésben lévőknél, mivel a kórházaknak csak a fenti három fertőzéstípust kell jelenteniük.

Döbbenetesen kevés alkoholos kézfertőtlenítő fogy az egészségügyi intézményekben, leginkább azért, mert nincs kihelyezve. Nagyon sok helyen még szappan és kéztörlő sincs a mosdókban. Alkoholos kézfertőtlenítőből átlagosan 9,51 liter fogyott el minden tízezer napos időszakban, ami jobb a 2017-es 8,39 liternél, de fényévekre van az uniós átlagnak számító 24 literhez képest, ami 2015-ös adat, tehát még az is lehet, hogy ma már még több fogy.

A témával az RTL Klub híradója is foglalkozott. Megkeresésükre az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a kórházi fertőzések szám világszerte emelkedik, ennek ellenére az uniós átlag alatt van a magyar adat. Ráadásul a fertőzések megállítására 11 milliárd forintot költenek Magyarországon – közölték.

Néhány éve az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levelet írt a kórházi fertőzések magas száma miatt. A levelükben több okot is felsoroltak:

  • a fertőző betegeket nem különítik el megfelelően
  • a takarításon kell spórolniuk egyes intézményeknek
  • nincs elég infektológus szakember
  • nincs pénz elegendő laboros elemzésre

Akkor azt kérték a kormánytól, hogy különítsen el elegendő pénzt a kórházak számára gyógyszerekre, fertőtlenítő szerekre, takarítószemélyzetre, és általában is biztosítsák a gyógyítás alapfeltételeit az egészségügyi intézményekben.

Hasonlót szeretne a Magyar Orvosi Kamarán belül alakult Újratervezés Csoport is, ők néhány hónapja hallatták a hangjukat. A kamara rendkívüli taggyűlését meglátokató egészségügyi államtiktárt végül kifütyülték, mert nem a lényegről beszélt. A kifütyülés tényét a kormány később tagadta, igaz, erről több televízió is felvételeket mutatott be.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma jelentés kórház Nemzeti Népegészségügyi Központ kórházi fertőzés Társaság a Szabadságjogokért TASZ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés