Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Közösségi közlekedés: százmilliókba kerülhet Szegednek a kormány legújabb ötlete
Szegeden 2019. november 12. 19:31

Közösségi közlekedés: százmilliókba kerülhet Szegednek a kormány legújabb ötlete

Törvénybe foglalnák, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak – jelentette be a közszolgálatért felelős államtitkár kedden.

Hirdetés

Tuzson Bence azt mondta: a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását.

„Szeretnénk egyértelműsíteni” ezt a feladatot, ezért „törvénybe fogjuk foglalni, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani”, és csak ha ez biztosítva van, azután lehet az adóból fennmaradó összeget másra költeni

– jelentette be Tuzson.

Ez a döntés biztosan nem hozza közelebb a közösségi közlekedés költségeit és az állami támogatás összegét. Egyelőre nincs hír arról, hogy megszűnne az állami normatíva, de Tuzson Bence nyilatkozata nem sok jót ígér. Egyébként az állam évről-évre kevesebb pénzzel támogatja a helyi közösségi közlekedést, nincs ez másként Szegeden sem.

Míg 2010-ben 522 millió forintot, tavaly már csak 310 millió, idén pedig ugyancsak 300 millió forint körüli összeg az állami normatív támogatás érkezik erre a célra Szegedre, miközben a város összesen mintegy 3 milliárd forintot költ közlekedésre.

Szeptemberben Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a szeged.hu-nak elmondta: ha a teljes állami támogatás megszüntetésén gondolkodik a kormány, akkor az milliárdos pluszköltség lenne Szegednek.

Ehhez jön egy érdekes adat: Szegeden a 65 év fölöttiek teljesítik az utazások ötödét, ők azok, akik ingyen utaznak. Eszerint az államnak a költségek ötödét kellene fedeznie, de csak 300 millió körüli összeget fizetnek ki.

Nagy Sándor szerint évente mintegy 1 milliárd forint forrás hiányzik a 65 év fölöttiek ingyenes utazásához, ezt a városnak kell pótolnia.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: finanszírozás közösségi közlekedés Nagy Sándor Szegedi Közlekedési Kft. támogatás Volánbusz

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés