Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Mi fizetjük a számlát: óriási brüsszeli büntetést vállalt be a kormány a szabálytalanul elköltött uniós pénzek miatt
Túl a városon 2019. november 12. 13:50 Forrás: Portfolio

Mi fizetjük a számlát: óriási brüsszeli büntetést vállalt be a kormány a szabálytalanul elköltött uniós pénzek miatt

Jávor Benedek volt EP-képviselő blogbejegyzésére hivatkozva azt írja a Portfolio.hu, hogy összesen mintegy 700 milliárd forintnyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban az Orbán-kormány azért, hogy az Európai Bizottság újra folyósítsa a brüsszeli támogatásokat Magyarországnak. Ez a korábban kalkulált összegnél jelentősen nagyobb, lényegében a duplája.

Hirdetés

A cikk szerint Jávor Benedek blogbejegyzését arra alapozza, hogy milyen válaszokat küldött az Európai Bizottság a 2018-as költségvetési zárszámadási folyamatban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága kérdéseire. Arról már korábban is lehetett tudni, hogy a kormány egy igen magas, 300 milliárd forint körüli összbüntetést vállalt be, ez a szám ugrott meg most Jávor szerint nagyon jelentősen.

A politikus bejegyzésében most azt írja, hogy hét tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel az Európai Bizottság, ezért az egyesével, projektenként kiszabott büntetések helyett az összes operatív programra alkalmazott tíz százalékos általánybüntetést javasolták. Jávor szerint ezt a magyar kormány visszautasíthatta volna, vállalva, hogy egyesével bizonyítja be a kérdéses projektekről, hogy azoknál szabályosan jártak el. A magyar kormány azonban ezt a lehetőséget visszautasította, Jávor szerint azért, mert tudták, hogy hogy nem járnának sikerrel a közbeszerzések tisztaságának bizonyítása során. 

„Így mind a hét operatív programnál lenyelték a megkötött szerződések értékének 10 százalékát kitevő általánybüntetést”

– írja Jávor.

A volt EP-képviselő számításai szerint nagyjából 5600 milliárd forint az a tétel, amire a 10 százalékos általánybüntetést számolják, ami önmagában 560 milliárd forintot tesz ki. Viszont az Európai Bizottság az EP-nek küldött a válaszai alapján ehhez hozzájön még néhány operatív program külön büntetése is: Jávor szerint a Környezet és Energiahatékonyság Operatív Programhoz tartozó, „Mészáros Lőrinc által letarolt” víziközműtenderek szabálytalanságai kapcsán 65 milliárd forintnyi, míg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program esetében a megkötött szerződések összegétől függően további 60-80 milliárd forintot kitevő büntetésről lehet szó. 

A Portfolio úgy számol, hogy

ez a három tétel együtt 695 milliárd forintnyi büntetés bevállalását jelenti, ez pedig, az alapján, hogy a pályázatok mögött általában 85 százalék a tényleges EU-pénzek aránya, azt jelenti, hogy mintegy 590 milliárd forintnyi EU-pénzt érint a tényleges büntetés

– írja a lap, és megjegyzik, hogy ez a hét évre szóló, Brüsszelből várható EU-keret 7,4 százaléka.

A büntetés kapcsán a Portfolio cikke megjegyzi: „nem tényleges EU-s forrásvesztésről van szó, hanem arról, hogy ennyivel több itthoni fejlesztési számlát kell megképezni magyar költségvetési forrásból azért, hogy az eredetileg Brüsszelből megígért uniós támogatást le lehessen hívni.”

Összességében viszont, ahogy a lap is írja, kijelenthető, hogy

a szabálytalanul elköltött uniós pénzek miatt mintegy 700 milliárd forint plusz teher száll a magyar adófizetők nyakába.

Jávor Benedek ezzel kapcsolatosan bejegyzésében azt írja, hogy minden magyar állampolgár több mint 50 ezer forinttal száll be az EU-s büntetésbe, „amit a kormányzati korrupció miatt szabtak ki az országra.”

A magyarországi operatív programoknál találta egyébként az Európai Bizottság messze a legtöbb problémát, Jávor bejegyzésében idézi is a bizottságot, ami ennek kapcsán azt írta:

„A helyzet évről-évre változik, a 2014-2020-as forrásoknál 2018-ban 30 (operatív) program esetében voltak intézkedések, ezek közül 6 Franciaországban, és 8 Magyarországon. A többi 13 országnál egy, vagy ritkán két (operatív) programot érintettek az intézkedések.”

Ez azt jelenti, hogy a szabálytalannak talált, és ezért büntetett operatív programok több mint negyedéért Magyarország egymaga volt a felelős az Európai Unióban.

(fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: büntetés Európai Bizottság Európai Parlament Európai Unió Jávor Benedek költségvetés korrupció Orbán Viktor Orbán-kormány uniós pályázat uniós támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés