Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Batman nyolcvan, Asterix és Obelix hatvan, Menő Manó harminc, és Pilcz Roland tizenöt éve: idén is lesz képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban
Művház 2019. november 12. 11:33 Forrás: MTI

Batman nyolcvan, Asterix és Obelix hatvan, Menő Manó harminc, és Pilcz Roland tizenöt éve: idén is lesz képregényfesztivál a Somogyi-könyvtárban

A műfaj klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba a tizenegyedik alkalommal megrendezett Képregényfesztiválra.

Hirdetés

A szervezők tájékoztatása szerint a könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyerekprogramok mellett a rajongók idén is megfigyelhetik alkotás közben az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. A művészek a rendelkezésükre álló egy órában - vagy az óra egy részében - alkotói módszereikbe, megelőző vagy jelenlegi munkáik kulisszatitkaiba engednek bepillantást az érdeklődők számára. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatják újdonságaikat.

Több jeles évfordulóról is megemlékeznek idén a szervezők. Nyolcvan éve, hogy Batman alakja felbukkant a Detective Comics képregénysorozat egyik számában. Dunai Tamás előadásából kiderül, miként alakult át és igazodott a kor elvárásaihoz a denevérember karaktere, hogyan változott a történetek stílusa és az ellenfelek ábrázolása.

Hatvan éve, hogy René Goscinny író és Albert Uderzo rajzoló megalkotta Asterix és Obelix figuráját. A rómaiak ellen küzdő gallok történetébe egy társasjáték keretében kapcsolódhatnak be a fesztivál látogatói.

Menő Manó címmel, harminc évvel ezelőtt jelent meg az első magyar képregénymagazin. A magyar és olasz alkotók képregényeit közlő lap történetét a Kísérleti Képregény Stúdió (KIKS) alapítói idézik föl. A legnépszerűbb képregényeket pedig egy erre az alkalomra rendezett kiállításon láthatják az érdeklődők.

2004 őszén, pontosan 15 éve írta és rajzolta meg Pilcz Roland első nagyközönségnek szánt képregényét, az Angyali Békét, amelyet öt nagyobb lélegzetvételű Kalyber Joe-kaland követett. A szegedi alkotó elmúlt másfél évtizedben készült munkáit szintén egy tárlat mutatja be.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!