Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • A SZUE úszója, Fábián Fanni ott szeretne lenni az olimpián: nem akar még négy évet várni
Ziccer 2019. november 11. 20:05 Forrás: Szegedi Tükör

A SZUE úszója, Fábián Fanni ott szeretne lenni az olimpián: nem akar még négy évet várni

Nagyszerű évet tudhat maga mögött Fábián Fanni, a Szegedi Úszó Egylet 17 éves versenyzője, aki a pillangón szerzett Eb-ezüstje mellett 200 méter gyorson olimpiai A szintet is összehozott az idén. A fiatal sportoló az utánpótlásból a felnőttek közé történő átmenetről, valamint a tokiói olimpiáról nyilatkozott.

Hirdetés

Kétszeres junior Európa-bajnokként kezdte az évet, és bár nem tett az addigiak mellé újabb aranyat, nem lehet elégedetlen 2019-es teljesítményével a Szegedi Úszó Egylet 17 éves versenyzője, Fábián Fanni. A tavalyi és tavalyelőtti 4×200-as váltósiker után az idei kazanyi kontinensversenyen egyéniben is dobogóra állhatott (második lett 200 méter pillangón), majd az augusztusi budapesti junior-világbajnokságon a tokiói repülőjegyét is szinte megváltotta. A sikerei kapcsán készített vele interjút az utanpotlassport.hu, ebből szemezgettünk.

– Bevallom, engem is meglepett az a kétszáz pillangó. Természetesen úgy indultunk el Oroszországba, hogy jó lenne valami nagyot alakítani, de sokkal inkább kétszáz gyorson. A pillangón csak úgy elindultam. Nem erre a számra koncentráltam, de aztán jót úsztam az előfutamban és a középdöntőben is. A döntőben nagy csatát vívtunk Berecz Blankával, s végül az döntött, hogy ebben a számban ő a rutinosabb. Ugyanakkor a 2:09-cel kezdődő időnek örültem.

A világbajnokságon három számban is döntőbe került; 200 méter pillangón negyedik, 200 gyorson ötödik helyig jutott, az utóbbiban az olimpiai A szintet is megúszta.

– A vébé előtt Bulgáriában edzőtáboroztunk, ami nagyot dobott a felkészülésemen, de mindenkinek, így nekem is hosszú volt az év, próbáltam reálisan nézni az esélyeket. Pillangón a negyedik nevezési időm volt, sajnos nem lett meg a dobogó, de a gyorson úszott szint és a régóta hajszolt 1:59-es idő kárpótolt. Szinte leírhatatlan hangulat uralkodott a Duna Arénában. Tökéletes volt a rendezés, és a magyar szurkolók is kitettek magukért. Rengeteg pluszenergiát tudott adni, amikor kivonultunk a futam előtt, és mindenki nekünk szurkolt.

Elárulta az is, hogyan készül 2020-ra.

Fábián Fanni látja a célt maga előtt, 2020-ban is ezért dolgozik majd

– Kezdődik a külföldi edzőtáborok sora, megyünk a Kanári-szigetekre és Bulgáriába is. Szeretném keményen megnyomni ezt az időszakot, mert a márciusi felnőtt OB-n robbantani akarok. Tudom, hogy néhány sportoló az ifjúsági korosztály után a felnőttek között nem tudta hozni azt a szintet, amit korábban, én ezzel szemben pozitívan viseltem, és ha sikerül, amit tervezek, vagyis kétszáz gyorson meglesz az 1:57-es vagy 1:58-as idő, akkor azzal bizonyíthatom, hogy a felnőttek között is meg tudom állni a helyemet.

Ezzel az idővel a 4×200 méteres gyorsváltónak is meghatározó tagja lehetne. Irány az olimpia?

– Nagy szó lenne eljutni Tokióba, mindenkinek az a legnagyobb álma. És nem mellesleg az olimpiát csak négyévente rendezik meg, nem szeretnék annyit várni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Úszó Egylet úszás Fábián Fanni
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés