Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 11. 19:54 Forrás: Szegedi Tükör

Úgy veszített a Fidesz, hogy győzött?!

Nem lett volna egyszerűbb azt beismerni, minden kertelés és magyarázkodás nélkül, hogy veszített a Fidesz az október 13-i választáson, de nem rokkant bele? Ezek szerint nem, mert úgy veszítettek, hogy közben győztek – szól Orbán szentenciája.

Hirdetés

Kubatov Gábor, a Fidesz országos igazgatója nem kevésbé a jövőbe látó futurológus, még csak nem is tagadja, sőt inkább dicsekszik, hogy az említett idei őszi választásokat megelőzően itt ügyködött Szegeden, időt, energiát nem kímélve dolgozott a jobboldalért. Azt véletlenül sem érinti mondókájában, hogy legfőképpen azon áskálódott, hogy Botka László polgármester pozícióját megfúrja. Természetesen nem sikerült! Nem, mert polgármesterünk néhány társával együtt nem óhajt beállni abba a sorba, ahol az orbáni reguláció mi másról szólna, mint az elvtelen hajbókolásról, a gerinc nélküliek csábításáról, a korrupcióról és a hazugságról.

Azt állítja Kubatov, hogy ő „a számok, a tények erejében hisz”. Még szép, mert hülye az, aki nem hisz az igazságban! Pedig a Fidesz köreiben mindenről lehet beszélni, csak az igazságról nem. Nem, mert a regnáló erő már legalább tíz esztendeje évről-évre egyre többet hazudik. Ami ezt a fajta stílust a legjobban érzékelteti, az az, amikor azt mondjuk: „a Fidesz akkor is hazudik, ha kérdez”.

Felnőtt emberként, akinek már több a múltja, mint a jövője, elmondhatom, sokat éltem és sokat tapasztaltam, de mind ez ideig olyat még nem tapasztaltam, mint amikor nem túl régen Orbán ellenségnek titulálta az ellenzéket. Nem ritkán ő biztatja gyűlöletre az ország népét, aminek eddigi súlyos következményeként két táborra oszlott a társadalmunk. Amikor az orbáni rezsim a választási rendszer önkényes átalakításával bebetonozott hatalomszerzés után ismét kétharmaddal rukkolt elő, naivként azt hittük: elérkezett az idő Orbán Viktor számára, hogy emberszámba vegye ellenfeleit, és gesztust is gyakorol majd. Tévedtünk: a Fidesz elnöke, a kormány feje folyamatosan harci terepnek látja az országot. Abba is bele kell törődnünk, hogy országunkban, ahol a dicső múlt mindig fontosabb volt, mint az élhető jelen és a remélhető jövő, ez csak erősödni fog a végtelenségig. Tartok tőle, hogy fent a csúcson másként értékelnek, mint a normális helyeken, mert az előbbiek úgy hiszik, hogy tovább kell erősíteni és építeni ezt a (letűnt világ) vonalat.

Komoly emberek gondolták úgy, hogy a kudarc néha jobb, mint a siker. Mert a mindenáron való siker a leggyalázatosabb dolgok egyike. Orbánt sajnos csak és kizárólag a hatalom és az azzal járó előnyök érdeklik, az emberek nem! És az egy pillanatig sem zavarja, hogy az emberek milliói nyomorognak, nem fáj neki, mert nem érdeklik az emberek – állítja Rudas János pszichológus, szociológus a Népszavában.

„Szeged már nem ugyanaz...” – mondja Kubatov. Nem bizony – mondom én, aki már több mint hatvan éve élek itt, ebben a szép és izgalmas városban. De nem adjuk fel – mondja ismét ő. És úgy tesz, az az ember érzése, hogy addig nem adják fel, amíg – ha hagyjuk – ki nem söpörnek másként való gondolkodásunkért. Nagy dicsőség, mint ahogy országosan is, beavatkozni egy város csaknem 200 ezer lakosának életébe. De sebaj, hiszen „ma már szerintem büszkén lehet és kell vállalni, hirdetni a konzervatív, polgári értékrendet és elveket”. Nem is tudtam, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség „konzervatív, polgári értékrendet és elveket” vall és gyakorol.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Egy elhibázott múlt (Horthy!) a példaképük. Ezek után arról már ne is ejtsünk szót, hogy nem lehet Magyarországon polgári értékrendről és elvekről beszélni.

Ja, hogy ilyenek szeretnének lenni? Az már teljesen más. Kubatov felajánlott szolgálatát („mi itt maradunk, és továbbra is szolgálni fogjuk a várost és a szegedieket”) pedig sürgősen felejtsük el! Még annyit, Kubatov úr, ugyan kérdezze már meg a főnökét, hogy Orbán vagy Botka a nagyobb étkű, ami a „hatalmat és pozíciót” illeti! Lefogadom, hogy Botka László meg sem közelíti a versenyben Orbánt, mert ő nem ácsingózik ilyen kétes dicsőségre.

Orbán szerint az önkormányzati választást megnyerték, de mintha mégis veszítettek volna. Fura állítás: hogyan lehet úgy nyerni, hogy közben mégis veszítenek? De a Fidesz már csak ilyen: amit ők állítanak magukról, annak pont az ellenkezőjét kell elhinni. A kormányfő úgy hiszi, hogy az általa mondott 1,8 millió Fidesz-szavazó lényegesen több, mint azoknak a száma, akik az ellenzékre voksoltak. Kételkedem ebben, és még nem beszéltünk arról a négymillió választóról, aki arra is lusta, hogy a saját érdekében elmenjen szavazni. Köztük szép számmal akadnak olyanok, akik ha elmennének szavazni, egészen biztos, hogy nem a Fideszre adnák voksukat...

Remélem, egyszer ez is be fog következni, és akkor bátran mondhatjuk: mi úgy győztünk, hogy nyertünk is.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz olvasói levél Szegedi Tükör