Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 11. 17:58

Iain Lindsay: Az új parlament dönt a Brexitről – mindenben

Képriport
Az egyetemen zárta egész napos látogatását Iain Lindsay, brit nagykövet. A rektori hivatalban elmondott előadásában főként a Brexitről és annak várható hatásairól beszélt, valamint arról, hogy szorosak a brit–magyar kapcsolatok a gazdaságban, az oktatásban és az idegenforgalomban egyaránt.

Hirdetés

– Nagyon köszönöm a szegedi meghívást, és nagyon köszönöm azt is, hogy az egyetem továbbra is érdeklődik Nagy-Britannia iránt – mondta magyarul a nyelvünket évek óta tanuló budapesti brit nagykövet, akinek vendéglátója Zakar Péter rektor-helyettes volt.

Továbbra is magyarul folytatta a délelőtt Juhász Gyula verset szavaló diplomata, aki elmondta: itteni nagyköveti kinevezése előtt nyolc hónapos magyarországi felkészítésen és nyelvtanfolyamon vett részt. Nagyon sajnálja, hogy budapesti, pécsi és debreceni stúdiumai közé akkor nem iktattak szegedit – zárta mondandója magyar részét Iain Lindsay.

A brit diplomata közel félórás előadása nagy részében a Brexitről és annak várható következményeiről adott részletes tájékoztatást. Többször hangsúlyozta, az EU-val történő megegyezésben a legnagyobb gondot továbbra az ír–északír határ kérdése jelenti.

Megerősítette, hogy továbbra is két forgatókönyv lehetséges hazája kilépésének mikéntjéről. Az egyik a Brüsszellel való megállapodáson alapuló, a másik az általa következetesen „hard Brexitnek” nevezett megállapodás nélküli. Nem tagadta, sok kérdés megválaszolásra vár még a kilépés mikéntjéről.

Ha fönti képünkre kattint, több felvételen is láthatja a nagykövetet, nemcsak a nevét (fotók: Iványi Aurél)

Időrendi sorrendbe szedte a kilépéssel kapcsolatos legfontosabb történéseket. Ennek kapcsán jelezte, hogy a kilépés időpontjáról, valamint annak halasztásáról szóló döntéseket követően új helyzetet teremtett, hogy hazájában előrehozott választásokat írtak ki. A választások időpontjáig – vagyis 2019. december 12-éig – a brit alsóház nem tárgyal a kilépésről. Ez majd az újonnan megalakuló kormány feladata lesz, ahogyan annak parlamenti elfogadtatása is.

A nagykövet kitért a külföldi munkavállalók, köztük nevesítve is a magyar munkavállalók Nagy-Britanniában történő foglalkoztatásának kérdésére, és ennek kapcsán elmondta, hogy 200 ezer magyar dolgozik ez idő szerint a szigetországban.

Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése érinti az ott tanuló diákok ügyét is – ismerte el a nagykövet. Iain Lindsay elmondta, jelenleg 500 ezer külföldi diák tanul az Egyesült Királyságban – e tekintetben csak az Egyesült Államok előzi meg hazáját.

Tájékozott szegedi ügyekben a nagykövet, aki név szerint említette a lézerközpontot, a Science Parkot, az Okos Város-programot, valamint a hazája és az SZTE közötti együttműködést. Jelezte, a brit cégek jelentős befektetőként jelen vannak Magyarországon, ezek sorában említette a Shellt, a Vodafone-t és a Szegeden nemrégiben megtelepedő, és közel 600 munkavállalót foglalkoztató British Petrolt. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok kifejezetten szorosak.

A brit turisták egyik legkedveltebb utazási célpontja Magyarország és ezen belül Budapest, amihez örömmel tette hozzá a nagykövet, hogy nagyon sok magyar turista kereste fel az elmúlt tíz-tizenöt évben Nagy-Britanniát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brexit brit nagykövet Iain Lindsay Nagy-Britannia nagykövet Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés