Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A jó szomszédok együtt ünnepelnek: Szegeden is megemlékeztek az örökös semlegesség napjáról
Szegeden 2019. november 11. 16:28

A jó szomszédok együtt ünnepelnek: Szegeden is megemlékeztek az örökös semlegesség napjáról

Képriport
Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország között pedig élénk a turizmus: augusztusig félmillió magyar látogatott el Ausztriába, ugyanennyi osztrák pedig viszonozta is azt – mondta Elisabeth Ellison-Kramer, osztrák nagykövet Szegeden.

Hirdetés

Ausztria nagykövete az örökös semlegesség napja alkalmából rendezett ünnepségre érkezett Szegedre.

Az osztrák tiszteletbeli konzul, Karsai Krisztina a közös megemlékezés kezdetén elmondta, Ausztria nemzeti ünnepén arra emlékezünk, hogy a második világháború után tíz évvel, 1955. október 26-án fogadták el az örökös semlegességéről szóló törvényt, amely szerint Ausztria egyetlen szövetségi rendszerhez sem csatlakozhat és az utolsó megszálló csapatok is távoztak a szomszédos országból.

Elisabeth Ellison-Kramer emlékeztette a megjelenteket arra, hogy az idei évben egy különleges jubileumot is ünnepelünk: harminc évvel ezelőtt, 1989 júniusában  Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter együtt vágta át a vasfüggönyt, majd ennek nyomán szűnt meg a két országot mesterségesen elválasztó műszaki határzár, szeptember 10-én pedig a magyar kormány hivatalosan is megnyitotta a két ország közötti határt.

A vasfüggöny lebontása és a magyar határ megnyitása nem pusztán a kommunizmus összeomlásához vezetett Közép-Európában, hanem hozzájárult egy békés és demokratikus Európa létrejöttéhez.

– A közös Európa-ház stabilitást, békét, szabadságot, demokráciát és jólétet hozott a kontinensre, ezért az 1989-es vívmányok megvédése és a kontinens jövőjének szempontjából is fontos, hogy Ausztria és Magyarország is erősítse Európa egységét – mondta a nagykövet.

A két ország kapcsolatáról Elisabeth Ellison-Kramer elmondta, Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, és harmadik legfontosabb befektetője.

A két ország között élénk a turizmus is: augusztusig félmillió magyar látogatott el Ausztriába, ugyanennyi osztrák pedig viszonozta a látogatást.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diplomácia megemlékezés ünnep Ausztria nemzeti ünnep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés