Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 11. 08:38 Forrás: MTI

Megismételt választások: az ellenzék még inkább összezárt

Jászberényben még fölényesebb lett a győzelem, Szekszárdon hiába léptek vissza a Fidesz pénzelte Mi hazánk Mozgalom jelöltjei, ez is kevés volt.

Hirdetés

Jászberény: még nagyobb lett az ellenzéki győzelem

Budai Lórántot, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjét választották meg polgármesternek Jászberényben a vasárnapi megismételt választáson – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város jegyzője az MTI-vel. Gottdiener Lajos elmondta:

  • Budai Lóránt 8327,
  • Szabó Tamás (Fidesz–KDNP) 4569,
  • Magyar Levente (független) 257,
  • Dobrosi Péter (Mi Hazánk) 86

szavazatot kapott. A választói névjegyzékben 21 ezer 491-en szerepeltek, közülük 13 ezer 325-en jelentek meg és 13 ezer 321-en adták le szavazatukat, amelyekből 82 szavazat volt érvénytelen. A választás megismétlésére azért volt szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredménymegállapító döntése ellen, amely szerint a megválasztott polgármester Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) lett. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. E döntés ellen Szabó Tamás és Budai Lóránt is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezeket a Szegedi Ítélőtábla elutasította.

Szekszárd: hiába léptek vissza a Mi hazánk Mozgalom jelöltjei

Az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület jelöltjei nyerték a megismételt képviselő-választást Szekszárdon. Négy héttel ezelőtt is az ÉSZ jelöltjei nyertek a két érintett választókerületben.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2. választókerületben Csötönyi László (ÉSZ) 686, Haag Éva (Fidesz–KDNP) 603 szavazatot kapott, a 8. választókerületben Faragó Zsolt ÉSZ-jelöltre 570-en, Szegedi Attilára, a Fidesz–KDNP jelöltjére 494-en szavaztak, Sárközi János József független jelöltre 9 voks érkezett. A Mi Hazánk jelöltjei mindkét választókerületben visszaléptek. A 2. kerületben 49,6, a 8. kerületben 40,5 százalék volt a részvételi arány.

A választást a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint azért kellett megismételni, mert október 13-án az ÉSZ jelöltjei többször megjelentek a szavazóhelyiségekben, ami ellentétes a választási eljárásról szóló törvénnyel.

A szekszárdi közgyűlésben az ÉSZ Egyesület 8, a Fidesz–KDNP 6 mandátumot szerzett, ugyanannyit, mint az októberi voksoláskor. A településen a kormánypárti színekben induló Ács Rezső nyerte el a polgármesteri tisztséget.

Komló: fideszes jelölt nyert

A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást. Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület (KÖE) jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott. Hozzátette: a településen a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét, de a két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent.

Komlón az 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében az egyéni választókerületi képviselő-választást is megismételték. A valasztas.hu adatai szerint Orsós Ferenc (Fidesz-KDNP) 320, míg a KÖE jelöltje, Hidegkuti Szabolcs 266 szavazatot kapott. Az eredmények alapján a valasztas.hu szerint Hidegkuti Szabolcs jutott be a testületbe. Komlón a polgármesterrel együtt 12 fős testületben az NVI honlapja szerint a KÖE hét, a Fidesz–KDNP öt helyet kap. A szavazókörben azért kellett megismételni a szavazást, mert a Pécsi Ítélőtábla megállapította: október 13-án egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Jászberény Komló Szekszárd

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés