Hirdetés
Szegeden 2019. november 9. 19:20

A cél egyértelmű: itthon tartani a tehetségeket

Egyre inkább alakot ölt, hogy nem üres szavak azok a fogadkozások, amelyek azt célozzák, hogy a Dél-Alföldnek, benne Szegednek a korábbiaknál is erőteljesebben kell arra törekednie, hogy a fiatal tudósokat itthon tartsák. A város, az egyetem, az akadémia és egy alapítvány közösen tesznek ezért.
Hirdetés

A fiatal tehetségek helyben tartásának fontosságáról beszélt Botka László polgármester a Magyar Tudomány Ünnepe keddi rendezvényén elhangzott köszöntőbeszédében, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Itt jelentette be, hogy az önkormányzat jelentősen megemelte a régióban és a dél-alföldi régióval határos, magyar lakta területekre meghirdetett tudományos pályázatra szánt összeget. 

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottsága és A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány által meghirdetett pályázatra Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyékben, valamint a Vajdaságban, Temes és Arad megyékben élő 35 évnél fiatalabb kutatók pályázhattak egyénileg és kollektíven. Szeged önkormányzata mellett az Szegedi Tudományegyetem is bejelentette, hogy a korábbiaknál nagyságrendileg nagyobb összeggel támogatja a pályázati pénzalapot. 

Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke ezért mondhatta el a keddi ünnepségen, hogy tavalyhoz képest 80 százalékkal emelkedett a pályázat nyerteseinek kiosztható összeg nagysága, amit természettudományok, élettudományok, társadalomtudományok és művészetek kategóriáiban hirdetettek meg.

Az MTA Szegedi Bizottsága és A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány pályázatra összesen 37 pályamű érkezett, amiket októberben a két testület közösen bírált el és ítélt oda.

A díjakat Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged polgármestere ás Molnár Árpád, A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány kuratóriumának elnöke adott át a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

B.P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!