Hirdetés
Szegeden 2019. november 9. 12:59

Stroke Napja 2019: az érkatasztrófák megelőzhetők

Képriport
Tájékoztató előadásokkal, ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és szórakoztató programokkal várják egész szombaton az érdeklődőket az Árkádban a Szegedi Neurológiai Klinika munkatársai. Nagyon hasznos rendezvény, elmentünk megnézni.
Hirdetés
Hirdetés

Nagy volt az érdeklődés szombaton délelőtt az ingyenes szűrések iránt az Árkádban. A kígyózó sorokat látva Szabó Nikoletta, egyetemi adjunktus, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az egyik legfontosabb céljukat máris elérték. A stroke angol szó ugyanis szabad fordításban vészhelyzetet jelent, vagyis

amikor bekövetkezik a baj, minden perc számít, és a szerencsének óriási a szerepe abban, hogy a beteg túléli-e a szélütést, esetleg részleges bénulással kell tovább élnie. A megelőzés tehát rettentő fontos dolog, hiszen egy alapos állapotfelmérést követően a stroke-ra való hajlam pontosan megállapítható.

Bánfi Péterné Hódmezővásárhelyről érkezett a szűrésre, ugyanis áprilisban egy kisebb stroke-on esett át, és most szeretné, ha tanácsokat kapna a szakemberektől, hogyan tudná elkerülni az újabb érkatasztrófát. A Szegedi Neurológiai Klinika által szervezett rendezvényen ugyanis szűrővizsgálatokat, kockázatbecsléssel egybekötött életmódi tanácsadást nyújtottak az érdeklődőknek.

Aki beállt a sorba, kilenc állomáson áthaladva szinte mindent megtudhatott arról, mennyi az esélye annak, hogy egyszer nála is bekövetkezik egy kisebb vagy nagyobb stroke.

A rendezvényen készült további fotóink a nyitóképre, vagy ide kattintva nézhetők meg (fotók: Szabó Luca)

Ezeken az állomásokon többek között megmérték a páciensek testsúlyát, magasságát, derékbőségét, majd a vérnyomás és vércukormérés következett. A magas koleszterinszint is egy fontos kockázati tényező, ezért ezt az adatot is pontosan rögzítették abban a kis könyben, amit a szűrésre érkezők kaptak. Az erek állapota is nagyon lényeges, ezért főként a végtagokban és a nyakban lévő érhálózat felmérésére is sor került. Többen azért érkeztek, mert fáj a lábuk, szédülnek, vagy egyéb panaszaik vannak. A 67 éves Balog Istvánné pedig azért volt kíváncsi a szervezete állapotára, mert nemrég egy szívműtéten esett át.

Szabó Nikoletta szerint az elhízás és a magas vérnyomás a legnagyobb kockázati faktor, így 40 vagy akár 30 év alatt is bekövetkezhet a baj. Magyarországon a stroke népbetegségnek számít, és az esetek száma csak nő.

Hazánkban évente körülbelül 50 ezer stroke-eseményt regisztrálnak, ebből Szegeden havonta 100-150 vészhelyzet következik be. Ami még ennél is sokkolóbb adat, hogy a stroke-on átesettek 25 százaléka valamilyen tartós károsodást szenved, vagyis rokkanttá válik.

A szervezők azokra is gondoltak, akiknek csak a rehabilitáció jelent némi reményt, hogy ismét teljes életet éljenek. Ki lehetett próbálni például egy olyan gépet, ami az ujjak, egy másikat pedig, ami a kéz és váll mozgatását segítik elő. Ez utóbbi elnevezése beszédes, hiszen Diego a neve. Ezzel Diego Maradona sokat ismételt kezezős góljára emlékeztetnek, amit az angolok ellen szerzett az argentin klasszis az 1986-os labdarúgó-vb-n. Nem valószínű, hogy Maradona ma is ilyen hirtelen fel tudja emelni a kezét, bár lehet, hogy ez a gép neki is segítene.

Mint ahogy segíthet sokaknak, éppen ezért hasznos tudni, hogy az ország jelenleg legkorszerűbb rehabilitációs központjában, a szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központban több ilyen gép is kipróbálható.

SzGy

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Árkád Szeged Bevásárlóközpont