Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. november 8. 12:33

Ritka égi jelenség figyelhető majd meg hétfő délután

A Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr, néhány évente áthalad a Nap korongja előtt, de ezek közül nem minden esemény figyelhető meg hazánkból. A november 11-én, hétfőn délután bekövetkező átvonulást követően 12 évig nem láthatunk hasonlót.

Hirdetés
Hirdetés

Az esemény kora délután kezdődik, és napnyugtakor még tart, azaz több mint két órán át lesz megfigyelhető a Merkúr piciny korongja a Nap fényes arca előtt. A bolygó korongja szabad szemmel nem lesz látható, ahhoz túl apró, de 10-szeres nagyítással már észrevehető. A korong alak megfigyeléséhez természetesen nagyobb nagyítás szükséges és csak megfelelő napszűrőkkel ellátott távcsöveken keresztül szabad követni.

A Merkúr-átvonulást Szegeden szakértők segítségével bárki megtekintheti, mivel a Dóm téren az egyetem Fizikai Intézetének csillagász munkaközössége és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja hétfőn 13.30 és 15.15 között távcsöves bemutatót tart. Borult idő esetén a bemutató elmarad.

Az átvonulás során a Merkúr öt és fél órán át tartózkodik a Nap előtt, a belépéstől (amikor a Merkúr sötét korongja megjelenik a Nap keleti peremén) a kilépésig (amikor a másik oldalon elhagyja azt), de Magyarországról a jelenség második felét és a kilépést nem lehet megfigyelni.

Nagyon fontos a megfelelő szűrők használata az átvonulás megfigyelésekor. A napfogyatkozás-néző szemüvegek most nem használhatóak, hiszen szabad szemmel nem lesz látható az átvonulás. Távcsővel a legbiztonságosabban a gyári napszűrőkkel figyelhetjük meg a jelenséget.

A Merkúr Nap előtti átvonulásáról egy kicsit bővebb szakmai leírást itt olvashatnak.

Címlapfotó: A 2003. május 7-i Merkúr-átvonulás Éder Iván fotóján. (tavcso.hu)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csillagászat átvonulás megfigyelés Merkúr nap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés