Hirdetés
Művház 2019. november 8. 11:25

Egy film arról, amiről soha nem beszéltünk – Szegeden jártak az 1945 alkotói

Képriport
Negyven országban vetítették, húsz fesztiváldíjat kapott, idehaza ötvenezren vettek rá jegyet, majd megjelent DVD-n, és nem sokkal később bemutatta a HBO – mondta el az 1945 rendezője, Török Ferenc, egy Szántó T. Gábor íróval közösen tartott pódiumbeszélgetésen.

Hirdetés

Mindezt Török Ferenc arra válaszolva mondta, hogy a hallgatóságból többen szóvá tették: a mozikban már nem vetítik a három éve bemutatott filmet. A filmforgalmazást ismerve ez természetes, és e mellett soha nem látott számban készülnek új filmek - tette hozzá a rendező. Egyben remélte, hogy nemsokára egy mindenki által fogható televízió is műsorára tűzi a posztholokauszt témájú filmet.

Sikerült tematizálunk a közbeszédet – vette át a szót Szántó T. Gábor, akinek azonos című, 2003-ban született elbeszélése szolgált a film alapjául, aki egyben a társforgatókönyv-írója volt az 1945-nek. Korábban egyetlen alkotás sem szólt azokról az atrocitásokról és pogromokról, amelyet a haláltáborokat megjárt zsidók szenvedtek el a világháború befejezése után Magyarországon. Ugyancsak egy kérdésre válaszolva hangzott el, hogy az elbeszéléssel és a filmmel megegyező témájú Závada Pál-regény, az Egy piaci nap, éppen a film bemutatásakor került a könyvesboltokba.

A két alkotó felelevenítette, hogy az 1945 címmel utóbb bemutatott alkotásnál a filmötlet megszületésétől annak elkészüléséig tíz év telt el. Sok egyéb hátráltató tényező mellett nehezítette az író és rendező dolgát, hogy a közben összeomlott a hazai filmfinanszírozás. Kis költségvetéssel, mindössze harminc forgatási nappal készült el az 1945 – hangzott el.

A görög drámákat idéző filmben a haláltáborokból falujába visszatérő két ortodox zsidó egy napjának története áll a középpontba, akik szeretnék birtokba venni korábbi tulajdonukat. Pontosabban, csak a falu hiszi ezt, mert jövetük céljára, a film végén derül fény. Órák alatt felszínre kerülnek az elmúlt évek ottani történései. A két érkező némán korábbi tetteikkel szembesíti az egész községet. (A két ortodox zsidó szereplő az egész film alatt nem szólal meg. Ennek kapcsán fogalmazott a rendező úgy, hogy ezzel teremtették meg a spirituális csendet.)

A fekete-fehérben készült filmet a világ szinte minden táján bemutatták, nagy sikert aratott – ezen a hallgatóság nem véletlenül lepődött meg – Argentínában, Brazíliában, Chilében és Uruguayban. Török Ferenc azt itt nem részletezett történelmi háttér mellett arról beszélt, hogy Dél-Amerikában kedvelik az európai filmek, az 1945 ottani kedvező fogadtatását ez is segítette. Igazi sikert Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Európában ért el a film – hangzott el az esten, amelyben olyan kitűnő, azóta távozott alkotók működtek közre, mint Rajk László díszlettervező és Angelusz Iván producer.

Az 1945 című film rendezőjével és forgatókönyvírójával folytatott csütörtöki pódiumbeszélgetésen felmerült annak lehetősége, hogy a mozgóképet hamarosan újból bemutassák Szegeden – értelemszerűen moziban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film II. világháború mozi Török Ferenc