Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Történeteiket a jövőnek írják: tíz éve alakult a Somogyi-könyvtár Íróklubja
Művház 2019. november 7. 20:47

Történeteiket a jövőnek írják: tíz éve alakult a Somogyi-könyvtár Íróklubja

Képriport
A klub az elmúlt évtizedben hat antológiával jelezte, hogy egy igen termékeny alkotóközösség műhelye. Csütörtök este Gála 10 címmel emlékeztek az alapítók, a tiszteletbeli tagok és a közönség az elmúlt évekre.

Hirdetés

Fiatal nyugdíjasok keresték meg a könyvtárunkat azzal, hogy szeretnének létrehozni egy alkotóközösséget – emlékezett vissza Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója arra a pillanatra, amikor az intézmény támogatásával létrejött az íróklub. Azóta minden hónapban egy alkalommal a rókusi fiókkönyvtárban találkoznak az alkotók, ahol felolvassák műveiket, kicserélik gondolataikat, sőt tanácsokkal is ellátják egymást.

Rájuk aztán igazán érvényes a mondás, hogy a jó bornak idő kell, hiszen olyan életbölcsesség árad a verseikből, prózájukból, amely a fiatalokra ritkán jellemző. Az évforduló alkalmából megjelent antológia előszava például így fogalmaz: „Minden próza és vers, mely ebben a kötetben megjelent, generációkat kapcsol össze.” Ez úgy is igaz, hogy a 15-20 fős tagság egyelőre szinte teljes egészében nyugdíjasokból áll. Bálint Jánosné, Ágoston Ilona, a klub jelenlegi vezetője azonban azt mondja, szeretnének nyitni az egyetemi ifjúság felé.

Aki viszont idős korában kezd prózát, verset, esetleg dalszövegeket írni az mindenképpen Hamvas Béla szellemében teszi mindezt. Ő ugyanis a következő bölcsességgel ajándékozta meg a szegedi íróklub tagjait: „Az élet nem hatvan, nyolcvan év, hanem örök létezés, és nem úgy kell élni, hogy az ember a végén megsemmisül, hanem úgy, hogy még ha akarna, se tudna megsemmisülni.”

Az íróklub tiszteletbeli tagjává fogadott József Attila-díjas Simai Mihály az esten Hamvas sorainak szellemét idézte felolvasott versével. Simai mindig szerette a számmisztikát alkalmazni alkotásaiban, ezért a 84. életéletévét betöltő költő a 4x21 év balladája című versével köszöntötte alkotótársait. Simai Mihály költészete nagy utat tett meg az elmúlt több mint fél évszázad alatt. Rengeteg tanáccsal, buzdítással segíti az íróklub tagjait, és négy tiszteletbeli taghoz hasonlóan ő is szerepel a legutóbbi antológia szerzői között.

Bálint Jánosné, Ágoston Ilona arra is büszke, hogy a szegedi íróklub rengeteg díjat hozott el különböző szépirodalmi pályázatokról, így már az egész országban ismerik a munkásságukat. Nyertek már helyi, országos, sőt nemzetközi pályázatokon is. Tagjaik önálló kötetekkel is jelentkeznek az antológiák mellett, az ünnepi könyvhéten pedig saját standon mutatja be a Somogyi-könyvtár Íróklubja a tagok műveit.

A legfontosabb küldetésük mégis az, hogy rögzítik az utókor számára egy nemzedék hamarosan ködbevesző hányattatásait. Ahogy az elnök fogalmazott: Nem kétséges, amit leírunk, az úgy marad örökre: olvasnivaló. A Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai büszkén vállalják küldetésüket, mely szerint történeteiket a jövőnek írják. Az est felolvasói ennek a közös ars poétikának a szellemében válogatták a szövegeiket, melyet a szép számú közönség vastapssal hálált meg.

SzGy

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés