Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Móra-múzeum: elkészült a dóm felőli homlokzat – úgy láthatjuk, mint egykor Tömörkény és Móra
Szegeden 2019. november 7. 17:58

Móra-múzeum: elkészült a dóm felőli homlokzat – úgy láthatjuk, mint egykor Tömörkény és Móra

Képriport
Kívülről és belülről, alaposan megnéztük, hol tart most a Móra Ferenc Múzeum felújítása. Már most ki merjük jelenteni: gyönyörű lesz, mire befejezik a munkát.

Hirdetés

Értékeljük a helyén a kultúrát – ezzel a többértelmű mondattal kezdte a felújítás alatt álló Móra Ferenc Múzeum csütörtöki bejárását Kozma József önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke, aki a sajtómunkásokkal együtt – majdnem – a pincétől a padlásig mindent megnézett, amit a rekonstrukció alatt álló épületben lehetett.

A csütörtöki bejárás előtt megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón Kozma József arról beszélt, hogy nincs önmagában álló, elvont kultúra. Szerinte nem csak az a kultúra, ami egy múzeumban található, hanem maga a múzeum épülete, valamint annak szűkebb és tágabb környezete is az. És kultúra az ennél még tágabb környezet, maga a város is – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint a múzeum rekonstrukcióját végző kivitelező láthatóan megvalósítja azt az elvárást, ami a kulturált környezetre vonatkozik.

A múzeum dóm felőli oldalának homlokzata csaknem teljes mértékben elkészült. A Stefánia felőli résznél már az állványzatot is lebontották, míg a Tisza-part felőli résznél éppen ez a munka folyt a bejárás alatt. Az épület visszakapja eredeti színét, hamarosan olyannak láthatjuk, mint láthatta Szeged lakossága 1900 környékén

– vette át a szót Fogas Ottó, a múzeum igazgatója. Olyannak láthatjuk az épületet, mint Móra és Tömörkény – tette hozzá. 

Fogas elmondta, a mostani a harmadik bejárás, és úgy tervezték, hogy öt-hat hetente meghívják a sajtót, hogy egészen testközelből mutathassák be, hol tartanak a munkák. A szeged.hu kérdésére a kivitelező két képviselője, 

Bodrogi Ferenc és Basics Ákos elmondták: decemberben tudnak pontos befejezései határidőt mondani, de lényegében minden a tervek szerint halad.

Mint kiderült, a múzeum vezetésének az a célja, hogy jövő év nyarán, a Múzeumok Éjszakáján megnyílhasson a teljesen megújult múzeum. A dóm felőli homlokzat felújítását követően azonnal kezdődik a hátsó homlokzat renoválása. A bejárás közben Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta: hosszú ideje az épületnek ez a része volt (és van ma is) a legrosszabb állapotban.

A kivitelező Bodrogi Bau az épület szinte minden pontján dolgozik. A restaurátorok ezekben a napokban is a homlokzati kőoroszlánok és nőalakok megújítását végzik. Nem látható, de a tető felújítása is zajlik, ahol tetőhéjcsere történik. Kilátót is kap a múzeum: Fogas Ottó elmondta, hogy eredetileg körbejárható kilátót terveztek az épület tetejére, ám ezt statikai és műemlékvédelmi okok miatt nem lehet megvalósítani. A kilátás szerinte ennek ellenére is remek lesz: a Tisza-kanyart pompásan lehet majd a múzeum tetejéről látni, ahogyan szinte az egész várost is. A tetőtérben egy új kiállítóhelyet is kialakítanak, miközben egymás után újulnak meg az épület állandó és az időszaki kiállítóhelyiségei is.

A múzeummal együtt renoválják a mellette található várat, amit kinyitnak a Stefánia felé, a Tisza-part felőli oldalon található kőtárat pedig bővítik. A múzeumot és a vármaradványt teljesen új utakkal kötik össze.

A múzeumban zajló munkák összetettségét jelzi a fentieken túl, hogy a felújítási munkákkal párhuzamosan tavasztól megkezdődik a múzeumi szakemberek vezetésével a kiállítások visszaépítése az épületben. Minderre az időtakarékosság miatt lesz szükség. A múzeum és a kivitelező olyan ütemtervet dolgozott ki, ami szerint folyamatosan kapja vissza az intézmény a belső tereket, ahol ezt követően hozzáláthatnak a gyűjteményi szakemberek a munkához.

A csütörtöki bejáráson elhangzott, hogy tavasszal, a kivitelezési munkák befejezése után még legalább két hónapra lesz szüksége a múzeumnak, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot. Sőt, annál sokkal többet, hiszen új kiállítótereket is kap a múzeum. 

Fogas Ottó és az intézmény vezetése reméli, hogy nem lesz semmi akadálya, hogy a Múzeumok Éjszakájára megnyíljon a múzeum, ez azonban az engedélyező hatóságokon is múlik. Emellett a múzeum teljes környezetét is felújítják: a bejáráson elhangzott, hogy egy centiméterre az épület falától már egy másik, a Zöld város program kivitelezési munkái zajlanak (szökőkút, park- és járdafelújítás), ezeknek is készen kell lenniük jövő év tavaszára, nyár elejére.

Hamarosan kezdődik a múzeum rámpájának a felújítása is: ennek részleteiről viszont már egy következő cikkben fogunk beszámolni.

B. P.

A felújítás alatt álló múzeumról készült további fotóinkat megnézheti a nyitóképre, vagy ide kattintva.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Móra Ferenc Múzeum Kozma József rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés