Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Járványügyi vészhelyzet van világszerte – mi viszont a kötelező védőoltásokról vitatkozunk
Szegeden 2019. november 7. 07:44

Járványügyi vészhelyzet van világszerte – mi viszont a kötelező védőoltásokról vitatkozunk

Nem csaptak össze a kötelező védőoltásokat pártolók és ellenzők a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Tisza-parti Esték keddi rendezvényén, amelyet Eredmények és kihívások a védőoltások világában címmel hirdetettek meg. Talán nem is ez volt a cél, sokkal inkább a tisztánlátás és a tisztázás szándéka vezette az est szervezőit.

Hirdetés

A (tervezett) vita leginkább azért maradhatott el, mert az ellenzők nem képviseltették magukat a Gyermekklinikán, amelynek moderátora ezúttal is Bereczki Csaba, az intézmény igazgatója volt. 

Előrebocsátotta, hogy az elmúlt években fellángolt a vita – hazánkban és a világban – a gyermekeknek beadandó védőoltások szükségességéről vagy éppen szükségtelenségéről. A kérdéskörről rendezett fórum a tisztázás szándékával kívánta megvilágítani, mit kell tudni a védőoltásokról. Abban a fórum valamennyi résztvevője egyet értett, hogy a korábbiaknál sokkal többet kell, kellene beszélni a védőoltásokról.

Olyan helyzetet kell létrehozni – mondta el Mészner Zsófia, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház orvosa –, hogy a szülő érdekeltté váljon abban, hogy a gyerekét beoltsák. Nem jó, ha szankciókkal és büntetésekkel sújtjuk a gyerekeiknek beadandó védőoltásokat elutasító szülőket. Nem kriminalizáni, éppen ellenkezőleg: dekriminalizálni kell az egész ügyet – erősített rá a szakember már az est végén, de ne szaladjunk ennyire előre.

Felkért orvos és jogász előadók fejtették ki véleményüket hétfőn este a nagyon sokakat foglalkoztató kérdésről: kötelezőek-e a kötelező oltások.

Az egyik legizgalmasabb vitatéma éppen az volt: hol húzódik a szabad önrendelkezés határa, és hol ér véget. Ebből az alapjogból ugyanis következhetne, hogy törvényesen elutasíthatják a szülők a védőoltásokat. A jogászok azonban kristálytiszta logikával levezették, hogy az önrendelkezés adott esetben felülírható. Járványügyi helyzetben mindenképpen. A kötelező védőoltások esete éppen ilyen.

Mészner Zsófia saját praxisából hozott példát, amikor elmesélte, hogy egy olyan öthónapos csecsemőnél lépett fel gennyes agyhártyagyulladás, aki, ha megkapta volna idejében a védőoltást (egy oltásellenes családban történt az eset), akkor nem fertőződött volna meg. A gyerek a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően maradandó sérülés nélkül felépült, ami igazi happy end. A történet mégsem itt ért véget.

Mészner Zsófia: Járványügyi vészhelyzet van világszerte (fotók: Szabó Luca)

A gyermek egész családjában szemléleti fordulat állt be. Belátták, hogy oltásellenességük tévedés volt. Olyan családtag is akadt, aki tévébeszélgetést vállalva mondta el a gyermek megbetegedésének és felépülésének történetét, és a család pálfordulását ebben a kérdésben.

A gyerekorvos nyomatékosította: járványügyi vészhelyzet van világszerte. Olyan teljesen visszaszorultnak hitt fertőzőbetegségek, mint a kanyaró és a szamárköhögés, újra megjelentek.

Magyarország szempontjából azért is súlyos a helyzet, mert a velünk szomszédos Ukrajnában 50 ezer gyerek betegedett meg kanyaróban, míg Romániában 18 ezer az elmúlt év(ek)ben. Az utóbbi helyen 64 gyerek meghalt a betegségben – hangzott el. A szamárköhögésről is úgy vélhettük, hogy Európában nincs jelen, de az Egyesült Királyságban nemrégiben 14 gyerek halt meg ennek szövődményeinek következtében.

Az elmondottakból egyértelműen leszűrhető volt, hogy óriási eredmény közegészségügyi szempontból, hogy ezek az újból tomboló fertőzőbetegségek nem kerültek be az országhatáron belülre.

Az előadók nem hagytak kétséget azt illetően, hogy az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO nem véletlenül kongatta meg az elsősorban a gyermekeket érintő fertőzőbetegségek kapcsán a vészharangot. Ilyen körülmények között némileg másként vetődhettek fel az oltásellenség érvei – szűrhette le a népes hallgatóság a Gyermekklinikán rendezett esten.

A vészhelyzet emlegetése nem túlzás. Idén áprilisban New York Brooklyn negyedében egészségügyi szükséghelyzetet kellett kihirdetni az ott fellépő kanyarójárvány miatt – hallhattuk. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a büntetés terhe mellett kötelezővé tették a védőoltás beadását. Nem kevesebbet szűrhettünk le, mint az: alaposan, és nem előnyére változott meg a világ a fertőzőbetegségek témakörében. (Az Egyesült Államokban ma már – korábban ez nem így volt – vallási okokból nem lehet megtagadni a gyerekeknek szánt kötelező oltásokat.)

Jogi szemináriumok részletességével beszélt – egészen az 1950-ben megszületett Római Egyezményig ment vissza időben és hivatkozásokban – dr. Boza Laura ügyvéd. Közel egy órás előadásában az élethez való jog kérdéseit taglalta olyan részletességgel, törvényi és jogszabályi hivatkozással, ami érzésem szerint szétfeszítette az est kereteit. A kártérítési perek kapcsán az ügyvéd arról beszélt, hogy többször tapasztalta, hogy a kóresetekhez tartozó orvosi nyilvántartások hiányosak, fontos dokumentumok hiányoznak azokból. Ezt az esten felszólaló több orvos is vitatta, cáfolta vagy legalábbis olyan marginálisan előforduló esetnek nevezte, amiből szerintünk nem volna szabad általánosítani. Ebben utóbb teljes volt az egyetértés.

Lehet jogfilozófiai vitákat folytatni – vette át a szót előre felkért előadó, Dobozy Réka ügyvéd, visszautalva Boza Laura okfejtésére. Az állampolgári feladat azonban a jog alkalmazása – tette hozzá.

Egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta: a kötelező oltás bizony kötelező oltás. Természetesen a betegjogok érvényesítése mellett. Kifejtette, hogy a szülő akarata ellenére is lehet és kell a gyereket oltani.

Ezt már egy alkotmánybírósági (AB) határozat is megerősítette. Sőt, a szülői tiltás ilyen esetben szabálysértési eljárást von maga után. Rövid, ám annál lényegre törőbb felszólalásában azt is jelezte Dobozy Réka, hogy a védőoltás köre nem hajlandóság kérdése. A védőoltásokra vonatkozó előírások szerinte hasonlíthatóak a KRESZ-szabályaihoz. Azokat is be kell tartani, ahogy a védővakcinákra vonatkozóakat is. Függetlenül attól, hogy személy szerint mit gondolunk azokról.

Más szemszögből világította meg a kérdés jogi oldalát dr. Gárdián Attila ügyvéd (szintén felkért előadó), aki elmondta: ha a szülő nem akarja, hogy gyerekét beoltsák, ezt kérvényeznie kell. A kérvény mellé szakvéleményt kell beszereznie. A nagymama véleménye nem szakvélemény – mondta némileg humorosan, oldva a téma komolyságát, de alighanem nagyon is a lényegre tapintva. Mindezt azzal egészítette ki, hogy a kötelező oltással kapcsolatos kérdések egészségügyi és nem világnézeti kérdések.

Magyarországon 12 betegség elleni védőoltás jelenti a kötelező oltások körét a gyerekek számára.

Franciaországban 11, Olaszországban 10. Így a magyar szám extrémnek semmiképp nem nevezhető – mondta el bevezetőjében az utolsó előadó, dr. Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársa. Kategorikusan fogalmazott, amikor elmondta: a védőoltás beadása nem nevezethető az alapjog szükségtelen korlátozásának. Egyben jelezte, hogy sem az AB, sem a bíróságok nem döntenek tudományos kérdésekben, az mindenkor a tudomány feladata.

Kényes, de népszerű téma az oltásellenesség. Mit kezdjünk a hajthatatlanokkal?

Új szempontot hozott elő a vitában azzal, hogy felvetette: a védőoltások kérdése kapcsán mérlegelni kell, mi jelent nagyobb veszélyt. Az-e, hogy az oltásoknak lehet (kevés számú) kellemetlen következménye. Vagy az, hogy egy fertőzést megelőzendő nem adják be a vakcinát. Ez vagy-vagy kérdése – nyomatékosított a jogász.

Az előadások után kibontakozó vita érdekes és szerteágazó volt, de terjedelmi okok miatt csak két mozzanatot emelnék ki ebből. Egy orvosnő azt vetette fel, hogy

az oltásellenesség bizonyára összefügg azzal, hogy sokakhoz nagyon szűretlen, megalapozatlan információk jutnak el a témával kapcsolatban.

Egy másik hozzászóló azzal szembesített az oltóanyagok veszélyességével érvelőket, hogy egy magyaros reggeliben 30 ezer antigén található, míg a szóban forgó oltóanyagokban 6-8.

Ha valamitől félni kell, akkor az inkább a (magyaros) reggeli, mint a gyermekeknek járó kötelező oltások vakcinái – hangzott el.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány betegség fertőző jogsértés kötelező védőoltás oltásellenesség ritka betegség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés