Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. november 6. 18:31

Szeged az ország egyik legbiztonságosabb városa

Idén márciusban nyílt a Tarjáni Infopont nevű közösségi tér, ahol az első rendezvény egy közbiztonsági fórum volt. Mészáros Tamás és Kozma József képviselők kezdeményezésére szerdán délután ismét meghívták a helyi rendőrőrs vezetőjét, hogy tájékoztassa a tarjániakat, makkosháziakat, északvárosiakat, valamint fodorkertieket a városrészek közbiztonságának helyzetéről.

Hirdetés

Szeged közbiztonsága jó, sőt az egyik legjobb az országban, de mindig van mit tenni a szubjektív biztonságérzet javítása érdekében

– mondta Kinyó Pál, aki a mostani fórum házigazdájaként beszélt az általános tapasztalatokról. Azt mondta, hogy minden választókörzetben, vagyis Szeged 20 különböző pontján szeretnének rendezni ilyen fórumot.

Kozma József, Makkoháza egyéni önkormányzati képviselője megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy a közbiztonság javításának kulcsa a párbeszéd a képviselők, a lakosság, valamint a rendvédelmi szervek között.

Legutóbb Pintér Sándor belügyminiszter mondta azt a városról egy emlékezetes fideszes kampányfórumon, hogy  

tavalyhoz képest 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Szegeden.

Jakus Lászlóné azért jött el az előadásra, mert szerinte a közbiztonság mindenkit érdekel, és nagyon szeretné, ha néhány fontos kérdésben megoldást találnának. Őt például nagyon zavarja, hogy a kutyások némelyike bemegy a játszóterekre, az ebek piszkát nem szedik fel, a gyerekek pedig megijednek a nagytestű állatoktól. A hölgy tudta, hogy ez nem rendőrségi hatáskör, de a fórumon ott volt a közterület-felügyelettől Bálint Péter, aki válaszolni tudott a kérdéseire. 

Fél éve tartott hasonló előadást ugyanitt Bakai Krisztián rendőr alezredes, a Tarjánvárosi Rendőrőrs vezetője, aki azonnal párbeszédet kezdeményezett a közönséggel. Kíváncsi volt arra, emlékeznek-e az akkori részvevők a korábbi előadás főbb kijelentéseire. Például, nagyon fontos, hogy azonosítsa magát egy rendőr. Amennyiben ez nem történik meg, akkor jó az esélye annak, hogy szélhámossal van dolgunk. Ha azonban a szabályzatnak megfelelő módon igazolja magát a civil ruhás vagy egyenruhás rendőr, akkor forduljunk hozzájuk bizalommal.

Bakai Krisztián azt is elmondta, hogy országos és helyi szinten is a lopás a legsűrűbben előforduló bűncselekmény. Szerencsére ezek az esetek a legritkább esetben párosulnak erőszakkal, de a vagyon elleni bűncselekmények így is komoly megrázkódtatást okoznak az elszenvedőiknek. A legjellemzőbb a kerékpárlopás, hiszen akár panelházak tárolóiból és folyosóiról, lépcsőházaiból is elemelnek igen értékes kétkerekű járműveket.

Mivel a fórum résztvevői főként idős emberek voltak, a kapitányság vezetője azokra a csalókra is felhívta a figyelmet, akik célpontjai elsősorban a nyugdíjasok.

A csalók sajnos a legtöbb esetben sikeresen visszaélnek az emberek bizalmával, így jutva be lakásokba, ahol aztán gyorsan lába kel a könnyen hozzáférhető ékszereknek, személyes tárgyaknak, és a rosszul őrzött készpénznek. Fontos tehát, hogy ne engedjünk be idegeneket olyan átlátszó trükkök következtében, mint például, amikor valaki egy pohár vízért kopogtat be az ajtónkon. Szerencsére Szegeden az országos átlagnál kevesebb az ilyen eset, de – ahogy az őrsparancsnok is fogalmazott – jobb félni, mint megijedni.     

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közbiztonság Kozma József Mészáros Tamás rendőrség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés