Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 6. 17:51

Meghalt Karinthy Márton

Hetvenéves korában elhunyt Karinthy Márton színházigazgató, rendező és író, Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Ferenc fia.

Hirdetés

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája – olvasható a Karinthy Márton vezette Karinthy Színház közleményében.

Karinthy Márton 1982-ban alapította a Hököm Színpadot, amely 1988-tól Karinthy Színházként működött, ez volt az első magánszínház a második világháború óta. Igazgatója és rendezője volt. 

Íróként is sikeres volt: 2003-ban az Ördöggörcs, ami a Karinthy-család tagjairól szól. 50 ezer példányt adtak el a kötetből eddig, 2012-ben svédül is megjelent. 2007-ben jelent meg A vihar kapuja című kötete, 2012-ben pedig az Okosan kell szeretni magyarságunkat.

1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2003-ban Budapestért díjat, 2013-ban Kossuth-díjat kapott, ugyanebben az évben Újbuda díszpolgára lett, és a Regionális Príma-díjat is megkapta. 2016-ban Vámos László-díjat vehetett át.

Karinthy Márton szeptember 1-jén múlt 70 éves.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elhunyt halál író Karinthy Márton színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés