Hirdetés
Szeged 2019. november 6. 17:14 Forrás: hvg.hu

Mi járunk az egyik legjobban az uniós tagsággal, bármit is sugall a Fidesz

Folyamatosan jelen van a kormányzati és a fideszes kommunikációban az, hogy Magyarország annyira nem is jár jól az uniós tagsággal, és az Unió legalább annyit profitál belőlünk, mint Magyarország az Unióból. Ez nagyon nem igaz.
Hirdetés

Az Európai Bizottság közzétett egy jelentést, amiben megmérik, hogy mely országok mennyit nyernek az uniós tagsággal. Egy ilyen jelentés persze egyoldalú lehet, de a számok magukért beszélnek: az összes tagállam közül Magyarország jár a legjobban.

2014 és 2018 között Magyarország átlagosan 4 milliárd 640 millió eurót, azaz 1500 milliárd forintnál többet kapott kapott az Uniótól évente. Mielőtt rálegyintene a 8 Puskás-stadion értékű támogatási összegre, ez a bruttó nemzeti jövedelmünk (GNI) 4 százalékánál is több, ami nagyjából a magyar gazdasági növekedés volt ebben az időszakban.

Magyarul, enélkül a gazdaság nem növekedett volna.

A tagállamok közül 17-nek nyereséges az uniós tagság, 10-nek ráfizetés. Ha a briteket nem számoljuk, akkor csak 9 jár rosszabbul, ők a nettó befizetők. Ez azt jelenti, hogy ezek az országok, mint például Németország és Franciaország többet fizetnek be, mint amennyit kapnak. A Németek -0,41 százalékon állnak, de érdemes nem elfelejteni, a közel fél százalékos német befizetés sokkal nagyobb összeg, mint a mi 4 százalékunk, hiszen Németország GNI-je a világon a 4., közel 4300 milliárd dollár (a magyar GNI pedig  266 milliárd dollár, tehát a németeké több, mint 16-szor nagyobb).

Érdekesség, hogy a gazdag országnak számító Luxemburg pont nullára jön ki az unióból.

A jelentés – mint arra a hvg.hu rámutatott – azt is bemutatja, hogy

a 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi ciklusban Magyarország évente közel 5900 milliárd forinttal kapunk többet annál, mintha nem lennénk uniós tagok.

És ezek csak a ténylegesen kifizetett pénzek, a többi, járulékos hasznot, mint a közös piac, a szabad munkaerő- és tőkeáramlást, a szabad utazást és letelepedést nem számolja ki a jelentés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió támogatás