Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 6. 10:03 Forrás: penzcentrum.hu

Brutális ára lehet idén a diónak

Minden évben egyre többet kell fizetni a dióért, idén a drágulás akár 20 százalékos is lehet. Ez az áremelkedés többek között annak is köszönhető, hogy súlyos betegségek károsították a termést.

Hirdetés

Már a tavalyi évben is 30 százalékkal kevesebb dió termett az előző évhez képest. Idén pedig folytatódott a csökkenés – írja a penzcentrum.hu. 2017-ben 1000 forint körül alakult a dió nagykereskedelmi ára, tavaly már ennek több mint dupláját kérték el érte. Idén pedig további emelkedésre lehet számítani. A vásárlók ennél is többért juthatnak hozzá a piacon, vagy a boltokban.

A tavalyi kevés terméséért elsősorban a szárazság volt a felelős, a diófa nagy vízigényű, így megszenvedte az aszályos nyarat. Ebben az évben a dió termés közepes mennyiségű lett, úgy 7-7,5 ezer tonna termett. Ez a tavalyi évhez képest 10-15 százalékos csökkenést jelent.

A dióbél ára az elmúlt években a minőségtől függően átlagosan 2500-4000 forint között alakult. Azonban idén ennél többet kell majd fizetni érte.

A dióbél piaca általában novemberben indul, az árakat az import mennyisége és ára is nagyban befolyásolja. A dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, és elsősorban a román és az ukrán piacról érkezik.

A budapesti nagybani piacon a dióbél ára a tavalyihoz képest 14 százalékkal emelkedett, már 3650 forintért árulják. A fogyasztói piacon természetesen már ennél magasabb az ár, a Fehérvári úton majdnem 4 ezer forintot kérnek el egy kilóért.

Vidéken egy kicsit olcsóbbért lehet a dióhoz hozzájutni, például a szegedi nagybani piacon most 2500 forint egy kiló tisztított dió. Igaz tavaly még csak 2200 forintot kellett érte fizetni.

A Mars téri piacon tavaly a vásárlók 3500 forintért jutottak dióhoz, idén azonban már 3800 forintot is elkérnek érte, ez több mint 8 százalékos emelkedést jelent.

Úgy tűnik, most érdemes diót venni, mert a kereskedők szerint ez az ár még nem a csúcs, további drágulás jöhet. Egyes előrejelzések szerint az ünnepekre akár 7000 forintot is elérheti a dió ára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár dió dióbél piac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés