Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László a magyar tudomány ünnepén: Szegeden akarjuk tartani a tehetségeinket
Szegeden 2019. november 5. 16:57

Botka László a magyar tudomány ünnepén: Szegeden akarjuk tartani a tehetségeinket

Szeged sikerének kulcsa az önkormányzat, az egyetem és az akadémia együttműködése – mondta Botka László a magyar tudomány ünnepének szegedi rendezvényén. Az MTA főtitkára szegedi Nobel-díjast jósolt 10-15 éven belül
Hirdetés

A tudomány azért van, hogy a tudósok jól érezzék magukat – kezdte el bevallottan viccesen a Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényét Fülöp Ferenc, a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) elnöke kedden a tudományos testület helyi székházában. Az ünnepség részt vevője volt mások mellett Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára, Botka László polgármester, Rovó László az SZTE rektora és Krausz Ferenc világhírű kvantumfizikus.

Nagy örömmel számolt be Fülöp Ferenc, hogy

az önkormányzat, valamint az egyetem felajánlásának köszönhetően a korábbinál másfélmillió forinttal nagyobb összeget ítélhettek oda a beérkezett tudományos pályamunkák elismerésére.

Mint kiderült: idén 80 százalékkal több pénzt fordíthattak erre a célra.

Az MTA főtitkára Értékteremtő tudomány című előadásában arról beszélt, hogy az Akadémiának a megváltozott világban kell megtalálnia helyét és feladatait. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy az elmúlt években komoly konfliktus jellemezte a kormány és az akadémia viszonyát, aminek végeredményeként a MTA kutatóhálózatát leválasztották az Akadémiáról, és azt az egyik szakminisztériumnak rendelték alá.

A Magyar Tudomány Ünnepét minden évben november 3-án tartják. 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. A felajánlásnak köszönhetően jöhetett létre később a Magyar Tudományos Akadémia.

A legnagyobb elismerés hangján beszélt Szegedről Török Ádám, aki szerint a település egyfelől kisváros, másfelől a tudomány fellegvára. Mindezt úgy érte el Szeged, hogy az egyetem alapítása óta (1921) még 100 éve sem telt el. A városban létesített lézerkutatóval Európában vált komoly tényezővé az Szegeden folyó tudományos élet – vélekedett a főtitkár. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) jelentősége vélekedése szerint felbecsülhetetlen.

Azt jósolta: 10-15 éven belül egy itt dolgozó kutató Nobel-díjat fog kapni.

Szeged egy fellegvár. Török Ádám méltatta a várost (fotók: Iványi Aurél)

A SZTE a világ 470. legjobb egyeteme, a kelet-európaiak között (az oroszokat nem számolva ide) az első 10-ben található – mondta el előadásában Török Ádám, aki szerint a SZAB az évente megrendezett több száz programjával példás munkát végez.

Az igazi tudás, a hatalom – idézte Széchenyit Rovó László, az SZTE rektora, aki kiemelte, hogy az egyetem egyszerre végez jó munkát a gyógyításban, az oktatásban és a kutatásban. Egyebek mellett elmondta, hogy a magyar tudományt az utóbbi években a forrásbőség jellemezte. Valamint azt is, hogy az egyetem közvetve és közvetlenül 10 ezer munkavállalót foglalkoztat, ezzel fontos szerepet tölt be a város életében.

Szent-Györgyi Albertet idézte beszéde elején Botka László polgármester, aki hagyománynak nevezte, hogy az önkormányzat a legmagasabb szinten képviseli magát a magyar tudomány ünnepe szegedi rendezvényein. A Nobel-díjas kutató szerint a modern politikának alapvető feladata és kötelessége, hogy alkalmazza a tudomány eredményeit. A városvezető nem hagyott kétséget, hogy ezt a gondolatot ma is irányadónak tartja.

Botka László az egyik legsikeresebb magyar városnak nevezte Szegedet, és szerinte a siker egyik nagyon fontos kulcsa, hogy eredményesen működik együtt az Akadémia, az egyetem és az önkormányzat. Megfogalmazta, hogy a város célja is az, hogy a tehetségeket Szegeden tartsák.

Szeged az egyik legzöldebb és a legegészségesebb hazai város – hangsúlyozta Botka László, jelezve, hogy a várostervezés fő irányelve, hogy ezeket a jellegzetességeit erősítsék. Az lézerközpontról szólva úgy fogalmazott: az a kontinens egyik legfontosabb kutatóközpontja. Nem véletlen – állapította meg a városvezető –, hogy az IT- és a szolgáltató-szektor nemzetközi szereplői előszeretettel telepednek meg Szegeden. Nyitott és befogadó-városnak nevezte Szegedet, amely megbecsüli tehetségeit.

A polgármester elmondta: 

Szeged éves szinten 100 millió forinttal támogatja a helyi tudományos életet. Jut ebből ösztöndíjakra, oktatási és kutatói támogatásokra egyaránt.

Megbeszélték. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Botka László, Szeged polgármestere.

Szent-Györgyivel kezdte, és vele zárta mondandóját Botka László. A néhai világhírű szegedi professzor vélekedett úgy: a tehetségen kívül kell egy olyan társadalom, amely méltányolni tudja a tehetséget.

Krausz Ferenc: drágák, de fontosak az alapkutatások

Nem kellett különösebben vájt fülűnek lennie, hogy a hallgatóság megértse mire utalt előadása bevezető részében Krausz Ferenc, a német Max Planck Társaság Kvantumoptikai Intézetének világhírű tudósa, amikor arról beszélt, hogy jó ideje úgy merül fel a kérdés: milyen arányban kell megosztani a forrásokat az alapkutatások és az alkalmazott kutatások között. Szerinte rossz a kérdésfelvetés, és rossz kérdésre nincs jó válasz. A kettő szerinte olyan mértékben egymásra épül, hogy nem választhatók szét egymástól.

E rövid bevezető után hangzott el A mikrokozmosz leggyorsabb folyamatai: az alapkutatástól a rák elleni küzdelemig című előadása. Már a címből is sejthető, hogy ebben is arról beszélt Krausz Ferenc, mennyire szükségesek a tudományos életben a költséges, de elengedhetetlenül fontos alapkutatások.

A magyar tudomány ünnepének keddi szegedi nyitórendezvényén adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat, immár tizedik alkalommal. Gazdasági társaság kategóriában a Scola Technologies Kft. pályázatát értékelték a legjobbra. Mellette okleveles elismerésben részesült BIOLA Biokozmetikai Kft., valamint a Bakos és Társa Bt. A Dél-alföldi Innovációs Díj Természetes személy kategóriájában első díjas lett Hal Melinda. Oklevelet vehetett át mellette Nyers László. Ezt követően adták át „A tudomány támogatása a Dél-Alföldön” támogatásait tucatnyi kutatónak természettudományok, élettudományok, társadalomtudományok és művészetek kategóriáiban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László tudomány Magyar Tudomány Napja Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Szegedi Tudományegyetem Rovó László