Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Milliárdokból fejlesztenek lézeres technológiát a nukleáris hulladékok kezelésére Szegeden
Szegeden 2019. november 4. 15:25 Forrás: MTI

Milliárdokból fejlesztenek lézeres technológiát a nukleáris hulladékok kezelésére Szegeden

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki Szegeden, az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá.

Hirdetés

A hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló magokká alakító lézeres neutron forrás kifejlesztését, mint nemzeti kutatási programot a kormány három évre, összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja.

A nemzetközi konzorcium munkáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koordinálja, a kutatásban részt vesz a párizsi Ecole Politechnique egyetem és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat is – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Szegeden.

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) nemzetközi kutatóhálózat részeként működő szegedi lézerközpont kialakítása a befejező fázisához közeledik, hamarosan elkezdődik a felhasználói jellegű működés, de már ma is sok tudós dolgozik az intézményben.

 A működő, és az újonnan építendő paksi blokkok stabil és biztonságos működtetése mellett fontos a nukleáris hulladék, köztük a kiégett fűtőelemek kezelése. Erre javasolt egy kidolgozandó megoldást a tavaly fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou. Több nemzetközi szervezet dolgozik egymással együttműködve ezen a területen. A témában korábban már három konferenciát rendeztek, a negyedik tanácskozásnak Szeged ad helyet.

Allen Weeks, a három – a magyarországi mellett csehországi és romániai – kutatóközpont munkájának összehangolásáért felelős az ELI Delivery Consortium vezérigazgatója kifejtette,

a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló projekt olyan ambiciózus tudományos kezdeményezés, amely a környezet és általában az emberiség számára is nagyon fontos.

Tizenkét évig küzdött Szeged és az egyetem, hogy Európa közös, tudományos beruházása, a lézerközpont Szegedre kerüljön. 2007-ben alapított Szeged a Szegedi Tudományegyetemmel egy közös céget az előkészületekre, 2009-ben nyertük el a 70 milliárdos beruházást az EU-tól, ez az egyetlen Magyarországra települt európai tudományos nagyberuházás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: atomerőmű ELI hulladék lézeres kutatóközpont lézerközpont nukleáris Szabó Gábor Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés